UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Nationaal UBA-congres 2022

Nationaal UBA-congres 2022Uitnodiging
De afdeling MCL nodigt je uit op het congres en Algemene Vergadering 2022 van UBA op zaterdag 7 mei 2022. Vanaf 9 uur verwelkomen we je in Technopolis te Mechelen. Technopolis  is een ‘doe-centrum’ voor wetenschap en technologie. In Technopolis experimenteert de bezoeker zelf en leert hij op een interactieve manier bij over wetenschap en technologie vanuit het motto: ‘Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.’ Zo kunnen vooral kinderen iets bijleren over de basisprincipes van wetenschap en technologie. Het centrum heeft meer dan 350 permanente interactieve opstellingen, gegroepeerd rond verschillende thema's, zoals ‘Lucht & Wind’, ‘Bouwstenen’, ‘Waterkant’, ‘Onzichtbaar’, ‘Ruimtevaart’ en ‘Actie Reactie’. Daarnaast worden er geregeld wetenschapsshows en demonstraties gehouden en is er jaarlijks een thematentoonstelling die de wetenschap rond een bepaald thema uitlicht.

Wij willen van deze locatie gebruik maken om onze hobby aan drie generaties voor te stellen en interesse voor radioamateurisme en techniek op te wekken bij het grote publiek. Het ideale moment om van het congres een familiale uitstap te maken.

Bereikbaarheid
Adres: Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen
•    Met de trein: neem de trein tot het station “Mechelen”. Surf naar deze website voor de meest recente reisinformatie. Aan de voorzijde van het neem je bus 282 of 682 tot Technopolis. Er is een busverbinding om het halfuur. Surf naar deze website voor de recentste reisinformatie.
•    Met de wagen: via de autosnelweg: Technopolis ligt langs de E19 (Brussel-Antwerpen). Neem afrit 10 Mechelen-Zuid en je rijdt rechtstreeks de grote gratis parkeerruimte op. Kom je via de ring van Mechelen? Volg dan richting het station ’Mechelen’. Aan het station rijd je de viaduct over richting E19. Vlak voor de oprit van de autosnelweg zie je Technopolis liggen.
GPS  N 51° 0’ 8’’    E  4° 28’ 12’’
Een radiobegeleiding is voorzien op 145.550 MHz

Onthaal

Aan het onthaal kun je terecht voor registratie. Je krijgt je toegangsbadge en een aantal documenten overhandigd.
Een welkomstkoffie wordt eveneens aangeboden aan wie zich registreert.
Aan het onthaal kan je bovendien tot 12 uur:
•    Inschrijven voor gratis een geleid (Nederlandstalig) bezoek in de namiddag aan Manufactuur De Wit (maximum aantal inschrijvingen bedraagt 20 personen) – zie verder;
•    Een ticket kopen voor een bezoek aan Technopolis aan verminderd inkomtarief.

Programma

Het congres staat in het teken van verjonging en vernieuwing van het radioamateurisme.

 

Op eigen initiatief kan er een bezoek gebracht worden aan de Stad Mechelen en aan de Kazerne Dossin. Vervoer naar het centrum gebeurt met eigen middelen.

In de namiddag organiseren we een geleid (Nederlandstalig) bezoek aan Koninklijke Manufactuur De Wit.  De Manufactuur herstelt waardevolle wandtapijten uit de gehele wereld. De meest gereputeerde musea en kastelen laten hun topstukken hier reinigen en conserveren. De Manufactuur bezit bovendien een prestigieuze privécollectie wandtapijten. Deelname is beperkt tot maximaal 20 personen, inschrijven aan het onthaal tot 12 uur.

 

Voordrachten
 • Werken over lage orbit amateursatellieten (LEO) door Ivo, PA1IVO - Taal: Nederlands 
 • In de lezing wordt specifiek het gebruik van draagbare apparatuur uitgelegd, het zogenaamde 'portable (/P)' werken, om via low-earth orbit (LEO) amateursatellieten te werken. Met een relatief eenvoudig radiostation is het al mogelijk om verbindingen te maken via LEO-amateursatellieten, met tegenstations vaak in een groot deel van Europa, en met maar een paar watt aan vermogen.

 • IoT (Internet Of Things) in a nutshell door Tom Van Der Straete - Taal: Nederlands
 • IoT in een notendop geeft een overzicht van de bouwstenen van een IoT-ecosysteem.
  We zoomen in op connectiviteit, devices en dataverwerking.
  Door de verschillende connectiviteitsmogelijkheden met voor- en nadelen, de setup van een device en dataverwerking toe te lichten, ontdekt u hoe een IoT ecosysteem wordt opgebouwd, wat de valkuilen en uitdagingen zijn.

 • IARU Representation within ITU and CEPT door Hans, PB2T - Taal: Engels
 • How to achieve a worldwide 50 MHz allocation.

  Hans heeft een indrukwekkend palmares bij de IARU. Zo was hij lid van het IARU R1 EC Committee, R1 President en R1 Secretary. Momenteel is hij ook Satellite Advisor binnen IARU R1.


Tentoonstelling

De hele dag vindt een doorlopende tentoonstelling plaats waarbij tal van facetten van onze hobby zullen worden getoond.

Zo kan je o.m. terecht op standen over:

 • jongerenwerking (kits soldeer hoekje)
 • B-EARS
 • ATV
 • satellieten
 • Radiomuseum Heist o/d Berg
 • Fauna & Flora ONFF
 • OT5A Conteststation
 • BAFARA
 • Opleiding tot zendamateur bij MCL
 • UBA QSL Dienst & Afhaalpunt trofeën diverse UBA contesten
 • BIPT meetwagen


De Algemene Vergadering
De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de UBA  start om 13.30 uur.


Receptie & Avonddiner
De receptie met aansluitend avonddiner heeft plaats in Hotel Van Der Valk te Mechelen. Adres: Rode kruisplein 1-4, 2800 Mechelen.
De receptie start om 19 uur, het avonddiner volgt om 20 uur.  
Inschrijvingen voor het diner zijn inmiddels afgesloten.