Als je denkt dat het werken in morsecode iets is van de vorige eeuw, dan heb je het mis! Morse blijft een populaire hoeksteen van onze hobby en blijft nieuwkomers aantrekken.
Oorspronkelijk verliep de communicatie tussen radioamateurs uitsluitend in morse. Na 1920 werden voor spraak geschikte radiozenders algemeen beschikbaar, maar morsecode is een populair onderdeel van amateurradio gebleven.
Morse kan zeer nuttig zijn voor noodcommunicatie, aangezien een verstaanbaar bericht kan worden verzonden onder omstandigheden die een spraakoproep onmogelijk zouden maken, en de eenvoudige technologie in kwestie betekent dat indien nodig apparatuur kan worden geïmproviseerd.
Tot 2003 vereiste de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) een beoordeling van de vaardigheid in morsecode als onderdeel van de wereldwijde procedure voor zendmachtigingen. Sinds de Wereldradiocommunicatieconferentie van 2003 (WRC-03) is morse echter een facultatief element geworden in de wereld van de radioamateurs. Veel landen, waaronder ook België, hebben het verplichte morse-onderdeel uit het examenprogramma voor radioamateurs geschrapt. Toch zijn er ook vandaag nog verscheidene landen die telegrafie kennis eisen vooraleer je op kortegolf mag uitzenden.
Zelf morse leren?
Op deze website kan je online zelf morse leren. Je dient niets te installeren.
https://lcwo.net/nl/welcome