Aanvragen en wijzigen van je zendvergunning
Voor het aanvragen van een zendvergunning of voor het wijzigen van een bestaande zendvergunning gebruik je dit PDF formulier.
Je kan dit formulier gebruiken om:
- Een zendvergunning aan te vragen.
- Een bijkomende roepnaam aan te vragen.
- Een korte roepnaam (vanity call) aan te vragen. *
- Een verandering van roepnaam aan te vragen.
- Een duplicaat van je zendvergunning aan te vragen.
- Een duplicaat van je certificaat aan te vragen.
- Een morse attest aan te vragen.
- Je vergunning op te zeggen.
- Een verandering van je contactgegevens te melden.
- Een tweede verblijfplaats te melden.
Je moet het formulier elektronisch ondertekenen, gebruik makend van je elektronische identiteitskaart en een EID-reader. Indien je geen EID-reader ter beschikking heeft, dien je het PDF formulier ingevuld af te drukken en een gescande versie, ondertekend, door te mailen naar ram@bipt.be, samen met een kopij van je identiteitskaart
Opgelet: Je doet er goed aan om het PDF-formulier te downloaden (opslaan op je computer) en daarna te openen met een recente versie van Acrobat Reader. Indien je het formulier opent in je browser kan je het meestal niet volledig invullen of wordt het niet correct bewaard.
Dit formulier dient enkel voor zendvergunningen van natuurlijke personen.
Het aanvragen of wijzigen van een zendvergunning (met inbegrip van het aanvragen van een speciale roepnaam) voor clubstations en onbemande stations dient via de UBA te gebeuren:
- Voor clubstations via Rik, ON7YD.
- Voor onbemande stations via Rudy, ON6VDS.
* = enkel voor de houders van een klasse A bedieningscertificaat (HAREC)
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Heb je vragen die specifiek over je eigen vergunning gaan dan contacteer je best rechtstreeks het BIPT:
- Via het online formulier (voor het aanvragen van een vergunning of wijzigingen aan je vergunning, zie hoger).
- Per e-mail aan ram@bipt.be.
- Telefonisch via het nummer 02/226.88.70 (enkel op maandag en woensdag tussen 14 en 16 uur).
- Per fax via het nummer 02/226.87.64.
- Schriftelijk aan BIPT – Dienst Vergunningen, Ellipse Building - Gebouw C, Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel.
Heb je meer algemene vragen of voorstellen dan contacteer je best de UBA, via de bestuurder verantwoordelijk voor de relaties met het BIPT (Rik, ON7YD). Voor het BIPT is het immers bijna onmogelijk met elk van de 5.000 vergunde radioamateurs afzonderlijk te onderhandelen.
Heb je vragen over de reglementering, stel die vraag in eerste instantie aan je CM. Hij, of een ander lid van je sectie kan je meestal wel helpen. Lukt dat niet dan kan je terecht bij de bestuurder verantwoordelijk voor de relaties met het BIPT (Rik, ON7YD).
Wat is het BIPT?
In toepassing van de Europese bepalingen heeft de wet van 21 maart 1991 de organisatie van de telecommunicatiesector in België grondig hervormd.
Zoals voor bepaalde economische activiteiten (bank- en verzekeringswezen, energiesector) een onafhankelijk en onpartijdig orgaan waakt over hun goede werking, werd het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) belast met het toezicht op de telecommunicatiesector.
Tot haar voornaamste taken behoren:
- Goedkeuring van eindapparatuur (steeds meer een Europese materie),
- Controle op de aansluiting op de openbare telecommunicatie-infrastructuur,
- Controle op de radio-communicatie,
- Controle op de uitbating van telecommunicatiediensten,
- Controle op de postdiensten.
Examens
Het BIPT organiseert regelmatig examens voor het behalen van een bedieningscertificaat. Meer informatie hierover vind je op de webpagina radioamateurexamens.
Morse examen
Gezien de beslissingen genomen door de ITU tijdens WRC2003, heeft het BIPT besloten het morse-examen af te schaffen vanaf de datum van 1 augustus 2003.
Vermits sommige landen bovenop de HAREC-vergunning (of certificaat) een attest vragen dat bewijst dat een bezoeker, die in dat land wil uitzenden onder de T/R 61-01 privileges, geslaagd is in een CW-examen. Radioamateurs die vroeger in een CW examen slaagden bij het BIPT (of RTT) doen er in dit geval best aan een certificaat te vragen aan het BIPT (dienst vergunningen). Vermits het BIPT zelf geen CW-examens meer afneemt, heeft de UBA aan het BIPT voorgesteld een CW-examen af te nemen in "onderaanneming" voor het BIPT, en dit voor radioamateurs die na 1 augustus 2003 een HAREC-certificaat of een klasse A bedieningscertificaat behaalden. De morse examens worden aangekondigd op de UBA website.
Roepnamen
Gewone roepnaam
De gewone Belgische roepnamen zijn samengesteld uit het prefix ON, gevolgd door één cijfer (dat de klasse van van het bedieningscertificaat weergeeft) en twee of drie letters:
- ON1, ON4, ON5, ON6, ON7, ON8, ON9 = klasse A bedieningscertificaat (vb. ON1AA, ON8XYZ).
- ON2 = klasse B bedieningscertificaat (vb. ON2ZZ, ON2GHI).
- ON3 = klasse C bedieningscertificaat (vb. ON3HH, ON3VBN).
Korte roepnaam (vanity call)
Houders van een HAREC-vergunning kunnen een tweede (bijkomende) roepnaam aanvragen, van het formaat 2+1: een van de prefixen OO, OP, OQ, OR, OS of OT gevolgd één cijfer (0 t.e.m. 9), en één letter (vb. OO4K, OT7Y). Gebruik voor het aanvragen van een bijkomende roepnaam het online BIPT formulier.
Speciale roepnaam
Clubstations kunnen naar aanleiding van speciale gelegenheden en voor een beperkte periode een speciale roepnaam aanvragen. Deze roepnaam wordt gevormd door de prefix ON, OO, OP, OQ, OR, OS of OT, gevolgd door een cijfer en door een combinatie van cijfers en letters (of enkel letters), eindigend op een letter (vb. OP123ABC, ON78AZERTY, OT1XX1X).
Uitgesloten zijn roepnamen door de prefix ON, OO, OP, OQ, OR, OS of OT gevolgd door één cijfer en één, twee of drie letters (vb. OT7ABC, OQ5YZ of OO4A).
Het aanvragen van een speciale roepnaam dient te gebeuren via de UBA, gebruik makend van het hiervoor voorziene formulier. In dit formulier vind je ook alle voorwaarden en de te volgen procedure.
Speciale prefix
Erkende verenigingen (zoals UBA) kunnen ter gelegenheid van een bijzonder evenement en voor alle radioamateurs een speciaal prefix vragen (OO, OP, OQ, OR, OS of OT). In dit geval kunnen de radioamateurs die dat wensen het prefix ON in hun roepnaam vervangen door het speciale prefix. Dit geldt niet voor de korte roepnamen (vanity calls).
Een Belgische roepnaam aanvragen door personen met een buitenlandse radioamateur zendvergunning
Wie in het bezit is van een buitenlandse zendvergunning voor radioamateurs kan onder bepaalde voorwaarden een Belgische roepnaam aanvragen.
De eerste voorwaarde is het hebben van een verblijfsadres in België. De roepnaam is immers verbonden aan een bedieningscertificaat en dit kan enkel verkregen worden door personen met een verblijfplaats in België.
Verder moet men kunnen aantonen dat men een radioamateur examen heeft afgelegd waarvan het niveau (minstens) overeenkomt met het Belgische klasse A, B of C examen.
Krijgen een klasse A bedieningscertificaat en een ON1, 4, 5, 6, 7, 8, 9 roepnaam:
- houders van een HAREC-getuigschrift afgeleverd door één van de CEPT T/R 61-02 landen,
- houders van een getuigschrift gelijkwaardig aan HAREC van een land waarmee België een bilateraal akkoord heeft,
- houders van een getuigschrift waarvan het BIPT heeft kunnen nagaan dat het gelijkwaardig is aan het HAREC getuigschrift.
Krijgen een klasse B bedieningscertificaat en een ON2 roepnaam:
- houders van een CEPT Novice getuigschrift ageleverd door één van de ECC Recommendation (05)06 landen,
- houders van een getuigschrift gelijkwaardig aan CEPT Novice van een land waarmee België een bilateraal akkoord heeft,
- houders van een getuigschrift waarvan het BIPT heeft kunnen nagaan dat het gelijkwaardig is aan het CEPT Novice getuigschrift.
Krijgen een klasse C bedieningscertificaat en een ON3 roepnaam:
- houders van een getuigschrift waarvan het BIPT heeft kunnen nagaan dat het examen gelijkwaardig is aan het Belgische klasse C examen