UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Traffic News

 
HF stories UBA-propagatievoorspellingen
Uw berichten voor Traffic News Bekijk de laatste 25 DX-spots
Bekijk oudere Traffic News berichten IARU Region 1 Monitoring System
Operating practice (ON4WW): NL FR EN  
Ethiek en operationele procedures voor de radioamateur  
Tips voor de beginnende contester (ON5ZO)  
Solar X-rays: Status Geomagnetic field: Status
DX werken met behulp van de VFO knop.
18-12-2018
Ingediend door: ON4CAS
True Blue DXersFervente FT8 mode gebruikers klinkt het misschien vreemd in de oren, maar je kunt ook DX werken door aan die grote ronde knop, beter bekend als de VFO-knop van je zendontvanger te draaien.
Decennia lang was het de enige manier om tot de verbeelding sprekende DX in je logboek te krijgen. Ongetwijfeld een manier waarbij de operator eerder dan een snelle muisklik het verschil kan maken.

 

Dat het meer skills, inzet en doorzettingsvermogen van de vrouw of man in het radiokamertje vraagt staat buiten kijf. Zo zal je – om maar een voorbeeld te noemen – heel wat uurtjes slaap moeten opofferen om enig succes op de lagere HF-banden te oogsten. Het wereldvermaarde DXCC en in ‘t bijzonder zijn honor roll vormen dan échte uitdagingen voor “The Deserving”.
 

Recentelijk zag een vereniging van zendamateurs die zich op deze manier van DX werken toespitsen het levenslicht. Terecht noemen ze zich de “True Blue DXers”. De ondertitel “not because it’s easy…” zet meteen de toon. Ga ook jij deze uitdaging niet uit de weg? Neem dan eens een kijkje op de webpagina van de “True Blue DXers”. Voel je je aangesproken? Dan kan je trouwens meteen geheel gratis toetreden.

Speciale prefixen in Griekenland
12-02-2021
Ingediend door: ON4CAS
Onze Griekse zustervereniging RAAG verzoekt ons mee te delen dat stations in Griekenland gedurende het hele jaar 2021 bijzondere prefixen mogen gebruiken:
  • HAREC vergunninghouders kunnen desgewenst SX200 aanwenden;
  • Beginnersmachtigingen mogen SY200 gebruiken;
  • Clubstations kunnen voor de prefix SZ200 opteren.
Aanleiding voor het gebruik van deze prefixen is de herdenking van de Griekse revolutie van 1821.

VE3LYC DXpedities
26-02-2021
Ingediend door: ON4CAS

IOTA logoWie met het Islands on The Air (IOTA) programma bekend is en zelf de band afschuimt op zoek naar activiteiten vanop afgelegen eilanden heeft beslist al gehoord van Cezar, VE3LYC. In de loop der jaren ondernam hij talrijke DXpedities naar moelijk te activeren eilanden. Tijdens een recent online event van de Forsyth Amateur Radio Club gaf Cezar een presentatie van zijn tochten.

Via deze YouTube link kan je de voorstelling bekijken. Cezars bijdrage begint op minuut 18 van het filmpje.

De prestaties van de Belgische deelnemers aan het IOTA programma kan je overigens hier bekijken.


OR40NOL
29-04-2021
Ingediend door: ON4CAS
OR40NOLDe sectie NOL viert dit jaar zijn 40e verjaardag met de activatie van de speciale call OR40NOL. De activatie zal duren van 1 mei tem 31 december 2021

Er zijn ook 3 awards aan verbonden aan dit gebeuren:
  • Het Gouden award (werk ons op 7 banden in Mixed mode)
  • Het Zilveren award (werk ons op 5 banden in Mixed mode)
  • Het Bronzen award (werk ons op 3 banden in Mixed mode)
Als er genoeg vraag is kan er ook nog een Platinum award aangemaakt worden (voor de fanatiekelingen)

ARA & Jamboree on the Air 2021
30-09-2021
Ingediend door: ON4CAS
Scouts15 oktober 2021 vanaf 12u00’ LT tem 17 oktober 2021 om 18u00’ LT QTH : terreinen van de Hopper-jeugdverblijven "De Kluis", Kluis 1 te 3051 Sint Joris Weert / Heverlee

Op persoonlijke uitnodiging van de "CUB Scouts Pack 457" - allemaal meisjes en jongens die hier bij ons in België school lopen aan verschillende internationale en/of lokale scholen - neemt onze UBA-sectie ARA met het Clubstation ON6ARA deel aan de internationale "Jamboree on the Air 2021". Vanaf vrijdag15 oktober tot en met zondag 17 oktober 2021 gaat ons Clubstation ON6ARA, met toestemming van het BIPT, op verplaatsing naar de terreinen van "De Kluis" te Sint Joris Weert. De locatie van "De Kluis" in Sint Joris Weert / Heverlee wordt tijdens het weekend tegelijkertijd geactiveerd in het kader van "World Wide Flora & Fauna in Amateur Radio" met als referentie ONFF-0742. "De Kluis", het oudste jeugdverblijf van Vlaanderen. Al meer dan 80 jaar denken groepen met plezier terugdenken aan hun verblijf! Nergens anders vind je zo'n speelbos als prachtig decor voor groepsactiviteiten van jeugdbewegingen, scholen, verenigingen.

Op "De Kluis" vind je drie verschillende types gebouwen en verschillende kampeerterreinen, combineerbaar of te huur als aparte entiteit. Een vlotte bereikbaarheid als pluspunt : centraal gelegen in België vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en met de wagen zalig genieten van een verblijf midden in het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen toch op een steenworp van de historische studentenstad Leuven. De ligging van dit Hopper jeugdverblijf leent zich tot een heerlijk verblijf in de natuur, en dat maak je zelf zo intens als je wil. Een eigen woudloperskeuken, een oriëntatieloop, een tocht met gidsen, een avontuur met de mountainbike. Zowel in bos als stad een waaier aan activiteiten.

Met zicht op de boomtoppen verleg je je grenzen op een touwenparcours en dit onder deskundige begeleiding. Het hoogtepunt van het weekend van "ARA & Jamboree on the Air 2021" ligt uiteraard op zaterdagnamiddag 16 oktober 2021, waar een groep van ruim 15 meisjes en jongens van de "CUB Scouts Pack 457" ons clubstation ON6ARA tijdens de internationale "Jamboree on the Air 2021" uitgebreid gaat activeren. Deze meisjes en jongens, allen met een leeftijd tussen 5 tot 10 jaar, worden tijdens deze unieke activiteit uiteraard vergezeld van en bijgestaan door hun ouders. Wie nog meer informatie over het weekend van "ARA & Jamboree on the Air 2021" wenst, kan terecht bij Geert-ON7USB, Vergunningsverantwoordelijke van ON6ARA en Dorine-ON5YL, CM/ARA.