UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Actueel

Ham Radio is the only fail safe communication system in the world!

BIPT raadpleging betreffende de frequenties, vermogens en transmissiemodi die mogen gebruikt worden door radioamateurs
18-12-2018
Ingediend door: ON7YD
Vandaag is op de BIPT website de RAADPLEGING VAN HET BIPT BETREFFENDE DE FREQUENTIES, VERMOGENS EN TRANSMISSIEMODI DIE MOGEN WORDEN GEBRUIKT DOOR DE RADIOAMATEURS verschenen.
Deze raadpleging werd reeds aangekondigd op de vergadering van het BIPT met de erkende verenigingen van 28 september en moet een kader scheppen voor het invoeren van de CEPT Novice vergunning in België.
Het voornaamste onderdeel is de bijlage 1 die de Frequentiebanden en technische karakteristieken toegestaan voor de verschillende categorieën van radioamateurvergunningen vastlegt. 


 
Belangrijk voor de FT8 liefhebbers
13-12-2018
Ingediend door: ON4CAS
FT8Op 10 december is de nieuwe versie 2.0.0 van de decoderingssoftware WSJT-X vrijgegeven.
 
Voor de populaire digitale bedieningsmodus FT8, verandert de nieuwe versie van het vorige 75-bit-gebaseerd naar het nieuwe op 77-bits gebaseerde dataprotocol.
Twee bijkomende zendamateurs aan boord van het ISS
06-12-2018
Ingediend door: ON4CAS
ISSTwee bijkomende zendamateurs vervoegen de astronauten aan boord van het ISS.

Dag van de Wetenschap 2018
04-12-2018
Ingediend door: ON7YD
Op zondag 25 november heeft de UBA op 4 plaatsen deelgenomen aan de Dag van de Wetenschap: Diepenbeek, Grimbergen, Leuven en Roeselare.
In Roeselare waren de secties MWV en KTK te gast in de Vives Hogeschool, in Leuven waren de secties LVN en de Radioclub Leuven te gast bij de KU Leuven, in Grimbergen was de sectie NBT te gast bij Mira en in Diepenbeek waren verschillende Limburgse secties op initiatief van Paul, ON4SSB, te gast bij de UHasselt. 
eCQ-QSO 12/2018 is online
04-12-2018
Ingediend door: ON6CQ
eCQ-QSO 12/2018Het vierde nummer van eCQ-QSO voor 2018 is beschikbaar en kan als PDF bestand gedownload worden van de UBA-website.

Zendvergunningen 2019
03-12-2018
Ingediend door: ON7YD
BIPT heeft ons vandaag op de hoogte gebracht dat het langverwachte nieuwe KB zeer waarschijnlijk in voeg zal gaan op 1 januari 2019. Dit heeft ook een invloed op onze zendvergunningen voor 2019.
Het nieuwe KB voorziet immers een de invoering va het bedieningscertificaat. Aan het bedieningscertificaat wordt de roepnaam gekoppeld. Dit certificaat is 5 jaar geldig en de aanvraag van het certificaat kost 25.31 Euro (index 2019). Wie geen eigen zendtoestellen bezit heeft enkel dit certificaat nodig, voor hem of haar bedragen de kosten vanaf volgende jaar maar iets meer dan 5 Euro per jaar! Met het bedieningscertificaat mag met een clubstation of het station van een andere radioamateur bedienen.
Wie wel zendtoestellen bezit heeft naast het bedieningscertificaat ook nog een stationsvergunning nodig. Voo deze vergunning moet een jaarlijks recht betaald worden dat 50.62 Euro bedraagt in 2019.
Om tijdig te weten welke radioamateurs enkel een bedieningscertificaat wensen en welke zowel een bedieningscertificaat als een stationsvergunning heeft BIPT naar alle radioamateurs een brief gestuurd met de nodige uitleg en de vraag om dit voor 14 december te laten weten.

December: Youngsters On The Air maand
01-12-2018
Ingediend door: ON4CAS
YOTA MonthOok jongeren kennen tradities. Net zoals de voorbije jaren is de maand december "YOTA month".

Lancering eerste geostationaire satelliet met HAM transponders geslaagd
16-11-2018
Ingediend door: ON4CAS

Foorprint Es'hail-2De succesvolle lancering van de SpaceX Falcon 9 draagraket met Es’hail-2 is geslaagd!

Op donderdag 15 november om 21:47 Nederlandse tijd begon de reis vanaf Cape Canaveral (Kennedy Space Center). En 33 minuten later koppelde Es’hail-2 al los. Om vervolgens de komende maanden al manoeuvrerend naar de eindpositie te worden gedirigeerd.


Dag van de Wetenschap 2018
15-11-2018
Ingediend door: ON7YD
Op de Dag van de Wetenschap krijg je de kans om eens een blik achter de schermen te werpen in diverse bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra en onderzoeksinstellingen.
Op zondag 25 november kan je op heel wat plaatsen in Vlaanderen en Brussel deelnemen aan workshops en experimenten, boeiende demonstraties volgen en interessante tentoonstellingen bezoeken.
Ook de UBA doet mee! In Diepenbeek, Grimbergen, Leuven en Roeselare bieden we workshops en demonstraties aan.

Lancering van Es Hail 2 is voorzien op 15 november
12-11-2018
Ingediend door: ON6TI
De lanvering van Es'Hail-2 is gepland op 10 november um 10:30 UTC.
Voor het eerst zullen radioamateurs beschikken over een geostationaire satelliet. Het dekkingsgebied gaat van Antarctica in het zuiden, de Braziliaanse kust in het westen, Ijsland en Noorwegen in het noorden en een deel van China in het Oosten. Het omvat nagenoeg heel Europa en dus ook ons land.