Unesco heeft 13 februari uitgeroepen tot Wereldradiodag; een dag om even stil te staan bij het medium ‘radio’. De doelstelling van deze dag is het stimuleren van de internationale samenwerking tussen zenders, het promoten van de toegang tot radio-informatie en het waarborgen van de persvrijheid van zenders.
Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevolking. Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot radio. Er wordt geschat dat er zowat 44.000 radiozenders wereldwijd zijn.
'Wereld Radio Dag' (World Radio Day) werd ingesteld door de Unesco. Op mondiaal niveau blijft radio het meest gebruikte medium.
Op deze dag worden er wereldwijd evenementen georganiseerd door omroepen en radioverenigingen om het belang van vrije en onafhankelijke radio te benadrukken. Vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie staan op 'Wereld Radio Dag' centraal.
Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwartier in New York.
Volgens de Verenigde Naties is radio een krachtig medium om de mensheid in al zijn diversiteit te vieren en vormt een platform voor democratisch discours.
Dit unieke vermogen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, betekent dat radio vorm kan geven aan de diversiteitsbeleving van een samenleving en kan fungeren als een arena voor alle stemmen om zich uit te spreken, vertegenwoordigd en gehoord te worden. Radiostations dienen diverse gemeenschappen te bedienen, een breed scala aan programma's, standpunten en inhoud te bieden, en de diversiteit van het publiek in hun organisaties en activiteiten te weerspiegelen.