UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Actueel

Ham Radio is the only fail safe communication system in the world!

COVID-19
19-10-2020
Ingediend door: ON3FDS
In verband met de nieuwe strenge maatregelen die van kracht zijn om de corona pandemie in te dijken, vragen leden aan UBA vzw welke richtlijnen ze moeten naleven.
Om alle discussies en misverstanden uit te sluiten verwijzen wij naar het Ministerieel Besluit dat vandaag van kracht werd en kan geraadpleegd worden op https://www.aartselaar.be/mb-covid-19-maatregelen-18102021.
Informatie en antwoorden op standaardvragen vindt u eveneens op www.info-coronavirus.be.
Voor specifieke vragen en uitleg kunt u bellen naar het gratis nummer 0800 14689.
ON3FDS- Freddy- PR en Pers UBA vzw.
Traduction ON7BAU-Luc Baumans
OP20FENIKS
17-10-2020
Ingediend door: ON7SS
Om “Feniks 2020 – De groote wederopbouw in de Westhoek” wereldwijd mee onder de aandacht te brengen, slaan de radio(zend)amateurs van de UBA-secties ARA uit Gullegem en IPR uit Ieper de handen in elkaar !
BIPT examens tijdelijk opgeschort
07-10-2020
Ingediend door: ON7YD
Het BIPT deelt mee dat omwille van de stijgende COVID-19 besmettingsgraad de veiligheid voor de kandidaten en het BIPT personeel in de examenlokalen niet meer gewaarborgd kan worden.
Bijgevolg zijn alle examens tijdelijk opgschort.
Het BIPT zal ons op de hoogte brengen zodra de examens hervat worden. Wie nu reeds ingeschreven is voor een examen (en hiervoor al betaald heeft) zal zich bij de hervatting zonder bijkomende kosten opnieuw kunnen inschrijven en op dat ogenblik ook voorrang krijgen.


 
Zonnevlekkencyclus 25 in aantocht
03-09-2020
Ingediend door: ON4CAS

ZonnevlekkenDe Koninklijke Sterrenwacht van België herbergt het officiële wereld datacentrum voor de „Sunspot Index en Long-Term Solar Observations (SILSO)”. De website van het instituut maakte onlangs bekend dat het minimum tussen zonnecycli 24 en 25 "hoogstwaarschijnlijk" afgelopen december plaatsvond.

 

Dit wordt bewezen door de toename van het 13-maanden afgevlakte aantal zonnevlekken in januari 2020; de eerste opflakkering  sinds het maximum van cyclus 24 in april 2014.

De CQ-QSO van september-oktober 2020 is online
29-08-2020
Ingediend door: ON4RK
Cover CQ-QSO 09-10/2020De nieuwe CQ-QSO (09-10/2020) is online.

Een rijk gevulde editie met boordevol informatie!

Enjoy!

HF Digital Mode Band Plan Review
29-08-2020
Ingediend door: ON4CAS
IARUOmdat frequentietoewijzingen en operationele belangen van amateurradio's in verschillende delen van de wereld verschillen, is de ontwikkeling van bandplannen - vrijwillige richtlijnen voor het gebruik van het spectrum dat beschikbaar is voor radioamateurs - een verantwoordelijkheid van de drie regionale IARU regio's.

Elk van de drie IARU regio's heeft een commissie voor bandplanning om zich op dit werk te concentreren.

Tweede "Belgian SDR Meetup" en "SDR Belgium mailing-list"
29-08-2020
Ingediend door: ON1ARF
SDR Programming (screenshot)In navolging van de eerste "Belgian SDR Meetup" begin juli, die met meer dan 20 deelnemers zeker aangetoond heeft dat er in België interesse is voor dit onderdeel van onze hobby, organiseert de UBA op vrijdag 4 september de tweede (online) "Belgian SDR Meetup".

Thales Belgium SA (Tubize site) is looking for a Engineer HF/RF
24-08-2020
Ingediend door: ON7YD

Thales Belgium SA (Tubize site) is looking for a Engineer HF/RF

Mission:
Thales Belgium Hardware Products Department – Competence center – is responsible for R&D activities related to radios HF band (1.5 to 30 MHz) equipment that contribute to the Thales Group portfolio. As such, this Department leads the work for architecture, research and development, integration, validation, qualification and industrialization of Thales HF tactical products.

De Dag van de Wetenschap gaat digitaal
21-08-2020
Ingediend door: ON7YD
Dit jaar komt er op zondag noodgedwongen een zuiver digitale editie van de Dag van de Wetenschap.
De UBA wil ook aan deze digitale editie deelnemen en daarom zijn we op zoek naar secties of individuele leden die hieraan willen meewerken.
Heb jij - alleen of samen met anderen - een idee voor een online activiteit of, nog beter, kan je deze zelf uitwerken en ter beschikking stellen contacteer dan on7yd [at] uba [dot] be (Rik, ON7YD).

ITUNews waardeert radioamateurs
06-08-2020
Ingediend door: ON3FDS
Logo ITU NewsDonderdag 2 juli 2020 was er een aardbeving op Hawaï. Gelukkig was de normale telecommunicatie nog bruikbaar.
Radioamateurs die zich in het centrum van de beving bevonden, stuurden onmiddellijk met Winlink Express langs het internet, rapporten over die beving naar het United States Geological Survey.