Gebeurtenis (details)
Cuesmes
België
Conferentie: Geschiedenis van de telecommunicatie. Doelpubliek: iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van telecommunicatie
Datum: 27.04.2024
Sectie: MNS - Mons
Plaats : Rue Ferrer 1 - 7033 Cuesmes

De sectie MNS presenteert:
Door middel van een presentatie vergezeld van foto's, gravures en enkele experimenten die feiten vertellen die vaak weinig bekend zijn of genegeerd worden, zullen we, soms met een humoristische benadering, de evolutie van telecommunicatie ontdekken die ons, dankzij de Hertziaanse golven, heeft geleid naar een wereld die, zonder deze golven, niet zou kunnen bestaan in zijn huidige complexiteit.
Na een schets van enkele voorouderlijke stadia van communicatie, zoals brandtorens, duiven, de Chappe telegraaf, enz., kijken we naar enkele van de eerste ontdekkingen op het gebied van radio, gedaan door mannen van wie we de namen soms niet kennen, zoals Maxwell, Hertz, Ruhmkorff, Branly, Popov, Marconi en Lossev, die de basis legden voor radiocommunicatie.
We gaan verder met historische feiten zoals :
- Vóór 1914 werd een draadloos telegrafienetwerk geïnstalleerd in wat toen Belgisch Congo heette, nu de DRC;
- Tegelijkertijd werd een radiocommunicatiestation opgezet op het domein van het kasteel van Laken;
- De eerste Europese radio-uitzendingen werden, enigszins toevallig, gemaakt met behulp van Marzi's microfoon;
- De "TM" TSF-lamp, afkorting van Télégraphie Militaire (Militaire Telegrafie), was een belangrijke ontwikkeling in TSF (Draadloze Telegrafie) tijdens de Eerste Wereldoorlog.
- Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een afluisterpost voor Duitse communicatie geïnstalleerd in de enclave Baerle-Duc, een Belgische stad op Nederlands grondgebied.
- Het concept van mobiele telefonie uit de jaren 1920;
- Wie is Losev en de crystodyne ;
- Radioamateurs, liefhebbers van radiocontact (dus zonder internet) en technici die op de achtergrond werkten, hielpen mee om het nut van korte golven te ontdekken.
Tegenwoordig worden steeds kortere golven gebruikt voor radio, WiFi, FM, DAB, DTT, satellieten, mobiele telefoons en zelfs magnetrons.