SDR en Amateur-radio devroom op FOSDEM 2024: ontdek de top van nieuwe radio-amateur technologie
Na de "oproep voor presentaties" voor de SDR / Amateurradio devroom op FOSDEM 2024 die eerder gepubliceerd werd op de UBA website (*) is nu het complete programma voor de conferentie gepubliceerd

De devroom gaat door op Zondag 4 Februari 2024 en omvat, zoals u kunt zien, meerdere heel interessante presentaties voor iedereen over SDR en Satelliet, naast een aantal specifieke radio-amateur onderwerpen zoals de toekomst van QO100, TETRA, M17, DAPnet, transceiver-besturing, enz.
Dus, bent u geinteresseerd in de top van nieuwe technologie en ontwikkelingen van de radioamateur hobby, dan is FOSDEM 2024 "the place to be".
FOSDEM is gratis en registratie is niet nodig.
En, nu je er toch bent, spring dan ook eens binnen bij de speciale infostand over het radio-amateurisme op FOSDEM. Wij zijn heel het weekend aanwezig.
Oproep voor hulp voor het IQ-Engine project: opnames van amateurradio signalen gezocht.
Zoals reeds vermeld in de post over FOSDEM2024 vind het eerste weekend van februari deze conferentie plaats in de ULB Campus Solbosch, met -onder andere- een infostand over amateurradio en een devroom "SDR en amateurradio".
Een van de projecten die zal worden gedemonstreerd in de devroom is IQ Engine (*)
IQ Engine is "een webgebaseerde SDR-hulpmiddel voor het analyseren, verwerken en delen van RF-opnames". Het doel is om een bron te worden voor educatieve SDR projecten en voor het testen van nieuwe SDR software en hardware.
Daarvoor doen de mensen achter het IQ Engine project een oproep aan de amateurradio gemeenschap voor opnames van interessante radiosignalen. Het project is op zoek naar radio-signalen zowel van analoge als digitale transmissies, speciale modulatie scemes, maar ook speciale soorten van radio-propagatie zoals meteor-scatter, aurora en sporadische E, e.d.
De signaalopnames moeten "raw IQ" zijn, wat betekent dat ze rechtstreeks van een SDR of andere digitale ontvanger werden opgenomen, zonder dat er demodulatie zoals SSB werd op toegepast. Dit staat ook bekend als "digitalised RF" of "raw radio data." Deze opnames hoeven niet "proper" (met een hoge SNR) te zijn, omdat ze zowel voor educatieve doeleinden als als testbestanden voor SDR ontvangers (zoals in GNU Radio) zullen worden gebruikt. Elk formaat is OK (bijv. .wav, binair IQ, SigMF), zolang het raw IQ is.