Terwijl AMSAT zich opmaakt om de 50e verjaardag van de lancering van AMSAT-OSCAR 7 (AO-7) op 15 november 1974 te vieren, verzamelt een klein team van auteurs verhalen over de geschiedenis van deze "recordbrekende satelliet". Ondanks zijn leeftijd is het nu de langst werkende satelliet ooit. Jan King, W3GEY/VK4GEY, was lid van het oorspronkelijke team van radioamateurs dat verantwoordelijk was voor het ontwerp, de bouw en de lancering van AO-7.
Jan is geïnteresseerd in hoe radioamateurs zich in de loop der jaren hebben aangepast aan de operationele parameters van AO-7. Hij is ook bijzonder geïnteresseerd in verslagen over hoe AO-7 is gebruikt voor operationele of wetenschappelijke experimenten.

Jan blijft de conditie van AO-7 volgen en monitoren, zelfs na al die jaren. Jan voorspelt dat AO-7 over een paar maanden een periode van vijf jaar ononderbroken zonlicht ingaat. Jan werkt samen met Frank Karnauskas, N1UW, AMSAT VP-Development. Radioamateurs die willen bijdragen aan het project wordt gevraagd een e-mail te sturen naar Frank op f.karnauskas(at)amsat.org. De AMSAT Nieuwsdienst zal hierover berichten.
AO-7 werd gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië. Het AMSAT-OSCAR-7 project was de zogenaamde Fase 2 van AMSAT's amateurradiosatellieten, die AO-7 uiteindelijk in een lage baan om de aarde bracht. AO-7 kreeg in 1981 een batterijstoring en viel stil. 20 jaar later keerde hij terug met zijn baken op 145,9775 MHz, waarschijnlijk omdat de batterijen na verloop van tijd zeer resistent waren geworden en de energie nu uit de zonnecellen kwam. AMSAT beschrijft AO-7 daarom als "semi-functioneel", omdat de satelliet alleen werkt als hij voldoende zonlicht ontvangt. Het baken van 10 meter is te horen op 29,502 MHz, dat hoort bij mode A. Voor Mode B en C is een baken te horen op 145.972 MHz. Het baken op 435.100 MHz heeft een technisch probleem omdat het vermogen constant heen en weer wordt geschakeld tussen 400 mW en 10 mW HF. Meer informatie over AO-7 is verzameld door AMSAT op deze website.