Waarover gaat het?
Tijdens het uitzenden wordt het HF vermogen van een zender door de antenne omgezet in elektromagnetische energie (golven). Voorwerpen die zich in dit elektromagnetisch veld bevinden kunnen een deel van deze energie absorberen (opnemen). Deze geabsorbeerde energie wordt omgezet in warmte. Het menselijk lichaam dient in dat opzicht ook als een "voorwerp" beschouwd te worden dat elektromagnetische energie kan absorberen. Verder gaan we ons hier tot het menselijk lichaam beperken
Hoeveel energie die geabsorbeerd wordt hangt af van
- de samenstelling van het voorwerp (geleidbaarheid en massadichtheid)
- de tijdduur dat het voorwerp zich in het elektromagnetisch veld bevindt
- de sterkte (vermogensdichtheid) van het elektromagnetisch veld
- de frequentie van het elektromagnetisch veld
De sterkte van het elektromagnetisch veld hangt op zijn beurt af van
- het zendvermogen (geleverd door de zender aan de antenne)
- de winst van de antenne
- de afstand van het voorwerp tot de antenne (grotere afstand = kleinere sterkte = minder absorptie)
De elektromagnetische straling van zenders is ook niet de enige bron die het lichaam kan doen opwarmen. Dit gebeurt ook door andere bronnen, zoals omgevingswarmte en zonnestraling. Bovendien gebeurt de opwarming ook van binnenuit. Dit laatste is duidelijk merkbaar bij fysieke inspanningen, maar gebeurt ook bij rust. De eigen warmteproductie van ons lichaam bedraagt ongeveer 1 Watt per kg lichaamsgewicht in rust en kan loop al op tot 4 W/kg bij een matige inspanning. Een volwassen persoon produceert dus ongeveer 80 W in rust.
Ons lichaam verliest ook warmte, voornamelijk via de ademhaling en zweten. Via de bloedsomloop kan ook warmte die op een plaats geproduceerd of opgenomen wordt over het hele lichaam verdeeld worden. Deze mogelijkheden om warmte af te geven en te verdelen wordt door een "thermostaat" in onze hersenen gebruikt om de lichaamstemperatuur constant te houden.
Wens je verder te lezen?
Deze pagina is exclusief voor geregistreerde UBA leden.
Log in als lid of word een UBA lid om ongelimiteerde toegang tot alle inhoud van deze website te krijgen.