De FT8DMC werd op 12 juli 2017 opgericht door Jo Engelbrecht OE6VIE en Hannes Grünsteidl OE1SGU, na het erkennen van de snelle groei en de behoefte aan een Club voor FT8.
Ons doel is om een wereldwijd ontmoetingspunt en platform te bieden voor gebruikers van FT8 en vergelijkbare modes, met name voor nieuwkomers en minder ervaren amateurradio-operators en SWL's. Binnen slechts twee dagen hadden we al meer dan 100 leden en kort daarna is het nieuwe Award-programma gelanceerd. Nu tellen we meer dan 21.600 leden van meer dan 148 DXCC-entiteiten.

Bijna zes jaar na de oprichting van de FT8 Digital Mode Club in 2017 kregen onze leden steeds vaker de vraag waarom er nog geen diploma's waren voor de FT4-bedrijfsmodus.
De implementatie in de reeds bestaande diploma's bleek te complex (wijzig de sjablonen voor meer dan 200 verschillende diploma's). De clubnaam FT8DMC zou dan niet meer hebben gepast. De oplossing lag in het oprichten van een nieuwe club.
Dus op 17 maart 2023 werd de FT4DMC gelanceerd. Het doel van de club is om radioactiviteiten in FT4 te promoten en met een matig aantal beschikbare diploma's, stimulansen te creëren om deze manier van werken meer te gebruiken en in het algemeen om de activiteit op de amateurradiobanden te vergroten.
Er zijn momenteel 17 verschillende diploma's, en er komen er nog meer aan. Het lidmaatschap van de FT4DMC is gratis en staat open voor alle geïnteresseerden.
We hebben in het verleden veel verzoeken ontvangen voor een FT4-club of FT4-awards zodat er nu geen reden voor ons was om niet aan de behoeften van radioamateurs te voldoen.
We denken dat we het gebruik van de FT4-modus op de banden verder zullen promoten.
FT4 wordt steeds populairder en veel DX-pedities gebruiken nu ook dit type transmissie en verdelen extra bandpunten.
FT4 is net als FT8, ontwikkeld door Dr. Joe Taylor, K1JT. Contacten in deze modus tellen net als alle andere soorten digitale uitzendingen voor de Digital (RTTY) DXCC-onderscheiding van de ARRL. Het oorspronkelijke idee was om FT4 alleen voor wedstrijden te gebruiken. In de tussentijd worden echter reguliere operaties uitgevoerd.
Met ongeveer 2,5 keer de snelheid van FT8 is FT4 natuurlijk erg efficiënt.
Net als bij de FT8DMC is de interesse enorm. Na een kleine drie weken heeft de FT4DMC al ruim 1300 leden en zijn de eerste diploma's uitgereikt. Net als bij de FT8DMC vindt de aanvraag en afgifte van de diploma's plaats via het door Heinz ontwikkelde UAAC-programma DK5UR, dat door in totaal 9 clubs wordt gebruikt.
Er moet worden vermeld dat de FT8DMC nu 21.600 leden heeft van 148 DXCC-entiteiten. Het aantal uitgereikte diploma's bedroeg bijna 2 miljoen.
Uiteraard ontvangt ieder nieuw lid een mooi lidmaatschapsbewijs.
We verwelkomen je graag als nieuw lid!
Al onze teamleden zijn vrijwilligers en we hebben geen financieel belang, donaties om de kosten voor server, SSL, onderhoud en clubgerelateerde activiteiten te dekken zijn van harte welkom.
Auteur van dit artitel: Ronny, ON6CQ