Het klasse B bedieningscertificaat (CEPT NOVICE) vormt een tussenstap tussen de instapvergunning (klasse C) en de volledige vergunning (klasse A).
Voor het verwerven van een klasse B bedieningscertificaat moet men slagen in het klasse B examen afgenomen door het BIPT.
Houders van een klasse B bedieningscertificaat hebben met een zendvermogen tot 100 W toegang tot 13 radioamateurbanden tussen 1,8 MHz (160 m) tot 440 MHz (70 cm). Meer details vind je in de rubriek FREQUENTIES / VERMOGENS. Een klasse A bedieningscertificaat laat je ook toe om zonder bijkomende vergunningen tijdelijk uit te zenden in een aantal Europese landen en de USA op basis van ECC aanbeveling (05)06.
Leerstof
De leerstof voor het klasse B examen is heel wat uitgebreider dan deze voor het klasse C examen, maar minder dan voor het klasse A examen. Men verwacht van de kandidaten een algemene kennis van onder andere elektriciteit, (radio-)elektronica, antennes en propagatie van radiogolven.
De leerstof voor het klasse B examen is in overeenstemming met de ERC Rapport 32 .
Net als voor het klasse A examen is de leerstof onderverdeeld in 12 hoofdstukken, de vereiste kennis is echter minder diepgaand:
- Elektriciteit, elektromagnetisme en radiotechniek
- Geleidbaarheid
- Spanningsbronnen
- Elektromagnetisch veld
- Audio- en digitale signalen
- Gemoduleerde signalen
- Vermogen en energie
- Componenten
- Weerstand, condensator en spoel
- Toepassing en gebruik van transformatoren
- Diodes en transistoren
- Schakelingen
- Filters
- Ontvangers
- Types en blokschema's
- Werking van de verschillende trappen (onderdelen van de blokschema's)
- Zenders
- Blokschema's
- Werking van de verschillende trappen (onderdelen van de blokschema's)
- Enkele basisprincipes van antennes, symmetrische en asymmetrische antennes
- Karakteristieken van zenders
- Antennes en transmissielijnen
- Soorten antennes
- Transmissielijnen
- Aanpassing van antennes
- Voortplanting van radiogolven
- Ionosferische voortplanting
- Troposfeer
- Bereik van HF, VHF en UHF
- Metingen
- Principes
- Meettoestellen
- Interferentie en bescherming
- Interferentie in elektronische toestellen en de oorzaken ervan
- Bescherming tegen interferentie
- Veiligheid
- Het menselijk lichaam
- Netvoedingen
- Hoge spanningen
- Bliksem
- Procedurevoorschriften
- Internationaal fonetisch spellingsalfabet
- Internationale Q-codes
- Afkortingen gebruikt in de radioamateurdienst
- Roepnamen
- Etiquette
- Nationale en internationale regelgeving en procedures
- Radioreglement van de ITU
- CEPT-reglementering
- Wet betreffende de elektronische communicatie
- Koninklijk besluit betreffende de private radiocommunicatie en de gebruiksrechten voor vaste netten en netten met gedeelde middelen
- Besluiten van het BIPT
Opleidingen
Een aantal UBA secties (lokale afdelingen) geven regelmatig een opleiding voor het klasse B examen. Omdat nagenoeg de volledige leerstof voor het klasse B examen ook opgenomen in deze voor het klasse A examen zijn de opleidingen voor het klasse B examen vaak onderdeel van een opleiding voor het klasse A examen.
Meestal omvat een opleiding voor het klasse B examen 50 tot 70 lesuren. Deze worden gegeven in blokken van 2 tot 3 uur gespreid over een periode van een aantal maanden.De opleidingen maken meestal gebruik van het UBA HAREC handboek dat de deelnemers kunnen aankopen bij de sectie die de opleiding organiseert of bij het UBA Service Bureau.

Op de online leeromgeving voor radioamateurs van de UBA vind je een overzicht van de leerstof uit dit handboek die je moet kennen voor het klasse B examen.
Een overzicht van de opleidingen die bezig zijn of in de nabije toekomst beginnen vind je in de AGENDA OPLEIDINGEN.
Zelfstudie
Wie al enige achtergrondkennis heeft of ervaring heeft met zelfstudie kan proberen om de leerstof voor het klasse B examen op eigen houtje onder de knie te krijgen.
Hiervoor kan je gebruik maken van:
- Het UBA HAREC handboek dat je kan bestellen bij het UBA Service bureau
- De online leeromgeving van de UBA
Meer uitleg over beide vind je hieronder.
Wie zich door middel van zelfstudie voorbereidt op het klasse B examen staat er meestal niet helemaal alleen voor. In de meeste UBA secties kan je terecht bij ervaren radioamateurs indien je wat bijkomende hulp nodig hebt.
Een aantal secties voorziet ook begeleide zelfstudie. Dit betekent dat je zelf de leerstof aanpakt, maar op regelmatige tijdstippen zijn er vergaderingen waar je terecht kan met eventuele vragen en waar men je vooruitgang in de leerstof checkt.
Het UBA HAREC handboek
Omdat de leerstof voor het klasse B bedieningscertificaat ook deel uitmaakt van deze voor het klasse A bedieningscertificaat kan je bij de voorbereiding voor het klasse B examen ook het UBA HAREC handboek gebruiken.
Op de online leeromgeving voor radioamateurs van de UBA vind je een document waarin in detail staat welke delen van het UBA HAREC handboek deel uitmaken van de leerstof voor het klasse B examen.
het UBA HAREC handboek omvat in ongeveer 200 bladzijden de volledige leerstof voor het klasse A en klasse B examen. Het handboek is gedrukt in kleur en op hoogwaardig papier, met een stevige omslag. De leerstof wordt toegelicht in meer dan 400 schema's, tekeningen, tabellen en foto's.
Hoewel dit handboek in eerste instantie bedoeld is als hulpmiddel bij de opleidingen die in de UBA secties gegeven worden kan het ook gebruikt worden voor zelfstudie.
Het handboek kost € 20, exclusief eventuele verzendingskosten. UBA-leden kunnen dit handboek bestellen bij het UBA service bureau. Niet-leden kunnen terecht in een vele UBA secties.
De errata vind je op de online leeromgeving voor radioamateurs van de UBA.

Online leeromgeving voor radioamateurs
Wie zich bijkomend aan de opleiding in de secties wil voorbereiden op het BIPT examen kan dit doen op de online leeromgeving voor radioamateurs van de UBA.
Voor het klasse B examen vind je hier:
- De leerstof voor het klasse B examen in het UBA HAREC handboek
- Oefeningen en vragen: aan de hand van ongeveer 400 oefeningen en vragen, verdeeld over 24 vragenreeksen, kan je je kennis van de volledige leerstof testen
- De bijlagen aan het UBA HAREC handboek: errata en de reglementering van toepassing op radioamateurs
- Verschillende forums: hier kan je terecht met je vragen over de leerstof
De oefeningen, vragen, de forums en het proefexamen zijn enkel toegankelijk voor UBA leden.
