UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Willy De Roos, ex ON8RP en VK9XR/mm, silent key

Willy De Roos ON8RKWe vernamen dat Willy De Roos, een van de wereldberoemste zeilers en poolreiziger, tevens radioamateur (ex ON8RP en VK9XR) na een langdurige ziekte op 4 augustus op 85-jarige leeftijd is overleden. De niet zo jongeren onder ons zullen zich zeker zijn unieke ontdekkingsreizen herinneren vooral in de jaren '70. Zijn voorkeur ging naar ontdekkingstochten in de buurt van de Noord- en de Zuidpool. Hierover schreef hij trouwens verschillende boeken, waarvan het meest bekende wel "De Noord-Westelijke Doorvaart" Zeilschip Williwawwas, waarin hij vertelt hoe hij in 1977 als allereerste ter wereld via de Noord-Westelijke doorgang zeilde van Groenland naar de Beringstraat.
 
Hij vervolledigde die tocht trouwens door in een adem via Kaap Hoorn terug te varen naar België, om alzo de allereerste en nog steeds de enige te zijn die ooit de beide Amerika's omzeilde in tegenwijzerzin in een plezierjacht. Andere bekende boeken van Willy de Roos zijn “De Ontoegankelijke Horizon”, '' en “Seul dans le sillage des caravelles”.

Al zijn tochten deed hij met zijn jacht de Williwaw, gebouwd in 1970, jacht die nu eigendom is van het maritiem museum van Antwerpen. Dit jaar nog heeft de Williwaw deelgenomen aan de “Tall ships Race 2008”. Klik hier voor een TV-interview opgeneomen onmiddellijk na zijn Noord-West omvaart in 1977.