UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Waarom zou je lid worden van de UBA?

Waarom zou ik lid worden van de UBA?

Op deze website vind ik heel wat informatie over het radioamateurisme in België en de wereld. En dit gratis en voor niets.
Waarom zou ik dan nog lid worden van de UBA?

Wel, wat je op onze website ziet is maar de top van de ijsberg. De UBA doet nog zoveel meer.

Je kan lid worden in je eigen belang. De UBA biedt haar leden tal van diensten:
 • Een maandelijks tijdschrift (e)CQ-QSO. Tweemaandelijks ontvang je een gedrukt tijdschrift, in de tussenliggende maanden een elektronische versie. Beide boordevol informatie over onze hobby.
 • Je kan via de "hambeurs" op onze website tweedehands apparatuur te koop aanbieden.
 • Via onze QSL-dienst verstuur en ontvang je QSL-kaarten, wereldwijd. Ook deze dienstverlening is inbegrepen in je lidgeld.
 • Door overeenkomsten met buitenlandse verenigingen kunnen we via het Service Bureau onze leden boeken en tijdschriften aan zeer gunstige voorwaarden aanbieden.
 • Bij de meer dan 80 lokale afdelingen (secties) kan je wekelijks of maandelijks terecht voor vergaderingen, met technische voordrachten, zelfbouwprojecten en meer. Beginnende radioamateurs kunnen hier terecht bij hun eerste stappen in deze boeiende hobby, maar ook ervaren radioamateurs worden graag geholpen als ze een vraag of probleem hebben.
 • Verschillende commissies helpen je op weg (of verder) bij specifieke aspecten van onze hobby, zoals HF, VHF, ARDF, ATV ...
 • Voor kandidaat radioamateurs worden er opleidingen gegeven, zowel voor de basis- als voor de HAREC-vergunning.
 • Een aanvullende verzekering beschermt je tijdens je radioamateur activiteiten in geval van schade aan derden.
 • In geval van problemen bij het aanvragen van een bouwvergunning voor je antenne of EMC problemen kan je rekenen op de steun van onze specialisten.

Je kan ook lid worden in het belang van jouw en onze hobby. De UBA verdedigt op regionaal, nationaal en internationaal vlak de belangen van de radioamateurs:
 • Zowel bij het BIPT als bij de nationale en regionale overheden verdedigen wij de belangen van de radioamateurs
 • De UBA is als enige Belgische vereniging lid van de IARU (International Amateur Radio Union). Via de IARU zorgen we niet enkel voor de nodige coördinatie op internationaal niveau maar hebben we ook spreekrecht bij de ITU (International Telecommunication Union, een agentschap van de Verenigde Naties), waar de IARU erkend is als waarnemer. En via de CEPT kan de IARU (Region 1) wegen op de Europese regelgeving.
De toekomst van het radioamateurisme wordt in grote mate bepaald door de invloed die "wij" kunnen uitoefenen op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Tenslotte wil de UBA ook onze hobby ten dienste stellen van de maatschappij:
 • Via B-EARS werkt de UBA samen met verschillende hulpdiensten om in geval van nood een alternatief communicatienetwerk ter beschikking te stellen.
 • De UBA werkt voor bepaalde projecten samen met wetenschappelijke instellingen. Zo werd naar aanleiding van de totale zonsverduistering (1999) op vraag van het KMI metingen uitgevoerd op de invloed van de eclips op de ionosfeer. In het kader van het project "Ooievaars zonder grenzen" heeft de UBA de speciale software en hardware ontwikkeld om een aantal ooievaars te volgen op hun jaarlijkse tocht naar het zuiden.

Een grote en sterke vereniging vormt de hoeksteen om alles wat hierboven vermeld is te blijven doen. Ook uw steun is hiervoor nodig!