UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

UBA Familiedag

Event Date/Time: 
09/09/2018 (All day)
Location: 
Vloesberg
Sectie: 
UBA - National
Contact Information: 
ON4PC

Eerste radio zoektocht

Op zondag 9 september 2018 organiseert de UBA in het kader van een UBA-familiedag de eerste UBA Radio-zoektocht.
De startplaats ligt op de taalgrens in Flobecq/Vloesberg en de tocht gaat zowel door Vlaanderen als door Wallonië. Er kan zowel in het Nederlands als in het Frans deelgenomen worden, alles wordt tweetalig opgesteld. Kennis van de andere landstaal kan nuttig zijn voor sommige opdrachten.

Er kan deelgenomen worden per ploeg, iedere ploeg heeft:
- minstens twee deelnemers, maximum is vijf deelnemers.
- minstens één deelnemer die lid is van de UBA en een geldige radioamateur-vergunning heeft (Basis of HAREC). De ploeg mag verder aangevuld worden met familieleden, kennissen,....
- minstens één transceiver die in FM kan werken op 2 m en 70 cm en die enkel mag bediend worden door iemand die in het bezit is van een geldige radioamateur-vergunning.
- minstens één GPS toestel waarin behalve adressen ook coördinaten kunnen ingegeven worden.
- minstens één toestel (Tablet, Smartphone,..) met mobiel Internet teneinde opzoekingen te kunnen doen.
- één auto ofwel meerdere (elektrische) fietsen. Gezien de afstand en het heuvelige terrein is deelname per fiets enkel aan te raden voor geoefende personen.

Het is de bedoeling van aan de hand van:
- de aanwijzingen ontvangen bij de start,
- de aanwijzingen ontvangen per radio onderweg en
- de aanwijzingen op de te vinden plaatsen
een parcours af te leggen en zo terug te geraken op de plaats van vertrek. Hierbij gaat het niet om het snelst te zijn (binnen de tijd binnenkomen natuurlijk) maar wel om de opdrachten en de radioprocedures (geleid net) zo correct mogelijk uit te voeren. Vertrekken kan tussen 09:00 en 11:00, aankomen ten laatste om 16:00. Aan de start- en aankomstplaats is er mogelijkheid om drank en snacks te bekomen. Verder gaat het vooral om het samenhorigheidsgevoel, het betrekken van familieleden en kennissen bij het radioamateurisme en het oefenen van radioprocedures voor het geval een noodnet dient opgesteld te worden.

Wat betreft verzekering het volgende:
- Om naar het evenement te komen en terug te keren moeten de deelnemers zien dat ze voor zichzelf verzekerd zijn (zoals voor alle evenementen).
- Hetzelfde geldt voor de deelname zelf, het is geen snelheidsproef en er worden geen gevaarlijke dingen gevraagd. Het is ook geen verplichte oefening.
- De apparatuur van de deelnemers wordt niet door ons verzekerd. Uiteraard is er wel de UBA verzekering die schade toegebracht door UBA leden aan derden verzekert.
Omdat we bij deze eerste keer moeilijk het aantal deelnemers kunnen inschatten en het aantal plaatsen beperkt is gaan we werken met voorinschrijving.
Wil daarom een mail sturen naar on4pc [dot] filip [at] gmail [dot] com (ON4PC) met daarin:
-    Voornaam, naam en roepteken van de teamleider
-    Aantal deelnemers in de ploeg
-    Deelname met auto of (elektrische) fietsen
-    Uw vertreklocatie
-    Uw gekozen taal
-    Eventuele vragen indien iets nog niet duidelijk is.