UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

UBA-clubstation in het vernieuwde visserijmuseum

Het vernieuwde Nationale Visserijmuseum in Oostduinkerke opende vorig weekend zijn deuren in aanwezigheid van minister Geert Bourgeois en provinciegouverneur Paul Breyne.

ON4AGV in het visserijmuseumHet museum is in een nieuw en modern kleedje herbouwd. Het is in oppervlakte drie keer zo groot als voorheen. Het geheel vertelt meer dan vroeger het verhaal van de visser, met af en toe een hevige storm in een interactief decor.
 
Voor de radioamateur heeft de conservator Willem Lansweert - ON3WLS, een verrassing in petto. Er is namelijk een radioamateurstation aanwezig op deze site. Het station maakt gebruik van de roepletters ‘ON4NVO’ (Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke), en is het tweede clubstations van de UBA-sectie KSD (Koksijde). Elk UBA-lid kan op vertoon van zijn licentie toegang krijgen tot het radioamateurstation van het nationaal visserijmuseum. Er zijn aparte faciliteiten voor de ON3 operatoren. Indien je als wederdienst een half uurtje het station in de lucht brengt krijg je als radioamateur samen met je gezin gratis toegang tot het museum.
 
Uniek is dat het station werd ingewerkt in een authentieke console van het legendarische ‘Oostende radio’. Oostende radio is voor alle vissers en koopvaarders het moederstation. Het is de link met het thuisfront. Hoeveel scheepslui hebben niet via ‘OST’ een telefoongesprekje gevoerd met moeder de vrouw, om dan nog niet te spreken over de veiligheidsfunctie die het station ‘OST’ tot op heden nog steeds actief uitvoert. Verdere informatie: www.visserijmuseum.be. Op de foto zien we ON4AGV die het station bedient (info van ON4AGV, DM W.Vl.).