UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Archieven

Zondag 18 april 2021 is het World Amateur Radio Day (WARD)
02-04-2021
Ingediend door: ON6CQ
WARDHet was op 18 april 1925 dat in Parijs de International Amateur Radio Union (IARU) werd opgericht. Dit jaar is het aldus de 96e verjaardag van de oprichting van de International Amateur Radio Union (IARU). 

De International Telecommunication Union (ITU) heeft erkend dat de IARU de belangen van amateurradio en van de radioamateurs behartigt. Tegenwoordig is overigens amateurradio populairder dan ooit met meer dan 3.000.000 gelicentieerde operatoren. World Amateur Radio Day is de dag om wereldwijde vriendschap met andere radioamateurs over de hele wereld te vieren. 

Dankzij de steun van vele administraties in elk deel van de wereld, kunnen radioamateurs experimenteren en communiceren in frequentiebanden die strategisch verspreid zijn over het radiospectrum. Van de 25 landen die de IARU in 1925 vormden, is de IARU heden uitgegroeid tot een vereniging met 160 leden in drie regio's. De IARU Regio 1 omvat Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Azië. Regio 2 omvat Noord- en Zuid-Amerika en Regio 3 bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland, de eilanden in de Stille Oceaan en het grootste deel van Azië.

Elk jaar op 18 april gaan radioamateurs over de hele wereld traditiegetrouw in de ether om World Amateur Radio Day te vieren. Het was op deze dag in 1925 dat in Parijs de International Amateur Radio Union werd opgericht. Lang voordat het World Wide Web werd uitgevonden, toen onmiddellijke communicatie nog een verre droom was en een brief eigenlijk als een vrij snelle manier van communiceren werd beschouwd.

eCQ-QSO 04/2021 is online
02-04-2021
Ingediend door: ON6CQ
Cover eCQ-QSO 04/2021Het tweede nummer van het tijdschrift eCQ-QSO voor 2021 is beschikbaar en kan als PDF bestand gedownload worden van de UBA-website.
In deze editie bijzondere aandacht voor de volgende onderwerpen...

60m-band nieuwsbrief
01-04-2021
Ingediend door: ON4CAS

5 MHzBen je actief in de 60m-band of heb je belangstelling in nieuwsjes over de 5 MHz toekenning?
 

Paul, G4MWO, is de auteur van de 5 MHz Newsletter waarvan je de nieuwste versie hier in PDF-formaat kan downloaden.


Initiatie kaartlezen (ARDF)
30-03-2021
Ingediend door: ON4FOX
Initiatie kaartlezenNaar aanleiding van ons gloednieuwe ARDF REVIVAL CIRCUIT gaan we ook een START 2 ARDF organiseren.

De bedoeling is om nieuwe zieltjes te winnen (HI) voor deze mooie "radio gerelateerde"sport.
In een paar lessen gaan we nieuwkomers klaarstomen om hun eerste stappen in ARDF te zetten.

Nieuwe maatregelen COVID-19 vanaf 27 maart 2021
29-03-2021
Ingediend door: ON3FDS
Afb. coronavirus en gezicht met mondmaskerIn de tweede editie van het Staatsblad van vrijdag 26 maart verscheen het Ministerieel Besluit in verband met COVID-19.
Deze nieuwe maatregelen zijn van kracht van zaterdag 27 maart tot en met zondag 25 april 2021.
Door op deze link te klikken:  https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/summary.pl?language=nl bekomt men in beide landstalen een compleet overzicht.

De UBA heeft u nodig.
28-03-2021
Ingediend door: ON5OO
TypewriterMet het oog op haar tweemaandelijkse vergaderingen is de raad van bestuur van de UBA op zoek naar een medewerker die op vrijwillige basis volgende taken op zich wil nemen:


 
  • Opstellen van de dagorde van de vergaderingen
  • Het nemen van nota's tijdens deze vergaderingen
  • Het opstellen van een samenvattend verslag van deze vergaderingen
  •  

De bestuursvegaderingen vinden telkens op een zaterdag van 10 tot 16 uur plaats. Vertrouwd zijn met de gebruikte radioamateur terminologie is een pluspunt. De kandidaat vrijwilliger dient tweetalig (NL/FR) te zijn en is vanzelfsprekend UBA-lid.

Verplaatsingskosten van en naar vergaderingen zullen door de UBA worden vergoed.

Wil u onze UBA een handje helpen, on7tk [at] uba [dot] be (contacteer) dan de UBA voorzitter Claude, ON7TK.Europese Commissie en IARU bespreken WPT
26-03-2021
Ingediend door: ON4CAS
Spectrum screenOp verzoek van de Europese Commissie heeft de IARU op ​​25 maart een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de auto-industrie, normalisatie-instellingen en de Commissie om de huidige status te bespreken van de ontwikkeling van een emissienorm voor draadloze vermogensoverdracht (WPT) voor elektrische voertuigen (WPT -EV).

Er vond een open gedachtewisseling plaats waarin de IARU de technische basis voor haar zorgen over ongewenste emissies van WPT-EV verduidelijkte.

Ham Radio 2021 geannuleerd
26-03-2021
Ingediend door: ON6TI
De Messeleitung deelt mee dat de editie 2021 van de HAM Radio te Friedrichshafen omwille van de pandemie werd afgeblazen.
Amateurstation aan boord van de Columbus module van het ISS weer in bedrijf.
16-03-2021
Ingediend door: ON4CAS
ISSNa een onderbreking van ongeveer 6 weken is het amateurradiostation van het internationale ruimtestation in de Columbus-module weer in bedrijf. Het station, dat normaal gesproken de roepnaam NA1SS gebruikt, is het primaire ARISS-amateurradiostation dat wordt gebruikt voor schoolcontacten en andere activiteiten. Tijdens een ruimtewandeling op 27 januari werd een coaxkabel die 11 jaar geleden was geïnstalleerd, vervangen, wat tot de storing leidde.

Nieuwe maandelijkse IARU-MS nieuwsbrief voor Regio 1
15-03-2021
Ingediend door: ON4CAS
IARU MSIedere maand brengt het IARU Monitoring System een uitgebreide nieuwsbrief uit. Met daarin alle monitoring rapportage over de afgelopen maand.

Zo resulteert dat ook deze maand weer in negentien goed gevulde pagina’s met flink gedetailleerde informatie. Het klinkt misschien heel saai maar het is min of meer hetzelfde verhaal als afgelopen maanden. In aanvulling op de Russische OTH (over the horizon) radar waren er weer meer OTH radars uit China te horen.