UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Archieven

Vertraging bij het verzenden van de BIPT vergunningen
30-01-2020
Ingediend door: ON7YD
Onderstaande mededeling is net ontvangen van het BIPT:
Er is wat vertraging opgetreden met het afprinten van de vergunningen voor 2020. Wegens de implementatie van het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl diende er heel wat aanpassingen te gebeuren. De printer draait nu echter op volle toeren en wij hopen dat er geen technische defecten meer zullen optreden. In de loop van volgende week worden de vergunningen opgestuurd. Dien-ten-gevolge wordt het afsluiten van de dossiers voor de niet betaalde vergunningen eveneens voor iedereen een week opgeschoven.
Brexit en CEPT
30-01-2020
Ingediend door: ON7YD
Naar aanleiding van de brexit die op 31 januari een feit wordt heb ik de voorbije dagen verschillende vragen ontvangen over de invloed hiervan op de bestaande CEPT aanbevelingen.
Aangezien er geen rechtstreeks verband is tussen de Europese Unie en het CEPT zal de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU geen invloed hebben op CEPT aanbevelingen T/R 61-01 en T/R 61-02. Houders van een Belgische HAREC vergunning zullen ook na de brexit voor een verblijf van minder dan 3 maanden hun Belgische roepnaam voorafgegaan door M/ (Engeland), MD/ (eiland Man), MI/ (Noord-Ierland), MJ/ (Jersey), MM/ (Schotland), MU/ (Guernsey) of MW/ (Wales) kunnen gebruiken. Voor een langer verblijf kan op basis van het Belgische examencertificaat een Britse vergunning aangevraagd worden.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk niet toegetreden is tot ECC aanbeveling 05(06) en ERC rapport 32 kunnen houders van een ON2 vergunning helaas NIET van deze voordelen genieten. Hetzelfde geldt voor houders van een ON3 vergunning. De brexit wijzigt ook hier niets aan.
BIPT vergunningen 2020
20-01-2020
Ingediend door: ON7YD
Begin januari heeft het BIPT de facturen voor de jaarlijkse vergunningen verstuurd. Op de facturen staat vermeld dat deze te betalen zijn voor 1 februari.
BIPT laat weten "dat de vergunningen waarvan de betaling niet ontvangen is op 4 februari ook dit jaar onherroepelijk geannuleerd zullen worden. Het systeem doet dit namelijk automatisch en er is geen speld tussen te krijgen. Dit houdt in dat voor personen die dit uit het oog verliezen en nadien hun vergunning opnieuw willen activeren er een dossierkost dient aangerekend te worden. Ook dit jaar worden er geen rappels voor de facturen verstuurd."
Deze dossierkost bedraagt €50,87.
We raden daarom iedereen die de factuur nog niet betaald heeft dit zo spoedig mogelijk te doen. Houd er rekening mee dat het na uw overschrijving enkele dagen kan duren vooraleer het BIPT uw betaling ontvangt!
Wie nog geen factuur ontvangen heeft wordt verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen met het BIPT (ram [at] bipt [dot] be (ram [at] bipt [dot] be)).
Gelukkig nieuwjaar...
02-01-2020
Ingediend door: ON7TK
Happy New Year - UBA Een spetterend en gelukkig nieuwjaar toegewenst en vooral veel vreugde en voldoening met onze prachtige hobby…
De CQ-QSO van januari-februari 2020 is online
26-12-2019
Ingediend door: ON4RK
Cover CQ-QSO 01-02/2020De nieuwe CQ-QSO (01-02/2020) is online.

Enjoy!

Een nieuwe bril voor een nieuwe zonnecyclus
25-12-2019
Ingediend door: ON7YD
Op vrijdag 27 december om 20 u is er in de volkssterrenwacht Mira (Grimbergen) de lezing "Een nieuwe bril voor een nieuwe zonnecyclus" door ruimteweervoorspeller Jan Janssens van het KMI. In deze lezing wordt onder andere ingegaan op de nieuwe zonnecyclus die voor de deur staat en wat er zoal verwacht wordt aan zonneactiviteit de komende jaren.
Meer informatie vind je op de website van Mira.


 
ESA daagt radioamateurs uit: vind de OPS-SAT!
15-12-2019
Ingediend door: ON4CAS

ESA satellietDe European Space Agency (ESA) roept op 17 december 2019 de hulp in van radioamateurs. Op die dag brengt de ESA de satelliet OPS-SAT in een lage baan om de aarde.

 

ESA daagt radioamateurs uit om kort na de lancering te proberen de telemetriedata te ontvangen en door te sturen. Voor de eerste drie is een beloning beschikbaar. ESA stelt overigens de software voor ontvangst en decodering als open source beschikbaar.

 

OR18 activiteit op 80 meter
10-12-2019
Ingediend door: ON4CAS
OR18 awardTen behoeve van onze leden worden twee OR18 activiteitsdagen op 80m georganiseerd.

Betaling vergunningen 2020
03-12-2019
Ingediend door: ON7YD
Het BIPT laat weten dat de facturen voor vergunningen van volgend jaar verstuurd zullen worden op donderdag 2 januari 2020.
Er is vastgesteld dat enkele radioamateurs nu reeds ongevraagd betaald hebben.
Het BIPT vraagt met aandrang om met de betaling te wachten tot de factuur ontvangen is. Enkel dan kan uw betaling correct verwerkt worden. Bovendien wordt het bedrag jaarlijks aangepast aan de index, het bedrag voor 2020 zal bijgevolg niet hetzelfde zijn als wat u dit jaar betaald hebt. 
eCQ-QSO 12/2019 is online
30-11-2019
Ingediend door: ON6CQ
eCQ-QSO 12/2019 CoverHet vijfde nummer van eCQ-QSO voor 2019 is beschikbaar en kan als PDF bestand gedownload worden van de UBA-website.