UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Radiodekkingsoefening Prov Luik 15 mei 2022 van 13u30 tot 16u00

Date Until: 
13/05/2022
Het scenario voorziet in telefoon- en GSM-communicatieproblemen.

De kandidaten nemen vanuit hun woonplaats op de provinciale frequentie contact op met een centraal CPO-station dat de eerste brandweerkazerne aangeeft waarheen zij zich moeten begeven (de dichtstbijzijnde om lange reizen te vermijden).

Eenmaal ter plaatse, vraagt de radioamateur een radioverslag aan zijn CPO

Hij zal dan contact moeten opnemen met de officier van dienst ter plaatse, controleer onze contactinformatie.

Zodra dit is gebeurd, neemt hij weer contact op met de PCO en wacht op de coördinaten van de volgende brandweer dienst.Dit is in de eerste plaats een motivatie voor elke deelnemer met een concrete oefening (contact met de brandweer) en ook een amateur radio-activiteit die het mogelijk maakt om op het terrein de punten te melden die kunnen worden bereikt met de radio op onze amateur frequenties en dit buiten elke vaste infrastructuur.

Op dezelfde manier zal deze oefening het mogelijk maken onze gesprekspartners aan te tonen dat door in een begeleid netwerk te werken, wij er in groep in kunnen slagen een geografisch oppervlak te bestrijken zonder onze toevlucht te nemen tot vaste infrastructuren (telefoonlijn, optische vezel, Gsm) alleen de radioamateur en zijn zender worden gebruikt aan elke kant van de communicatie.

Dit zal de eerste zijn en andere zullen volgen om de andere reddingszones van de provincie Luik te bestrijken.

Zoals afgesproken worden bij elke B-EARS-oefening de Noodplanner, de verantwoordelijken van de D1-, D2- en D3-disciplines, alsmede de Eenheid Civiele Bescherming op de hoogte gebracht.

Hoewel voor de huidige oefening geen gebruik zal worden gemaakt van functionele roepnamen (CPO, BD ...) worden de roepnamen van de radioamateurs in alle uitwisselingen doorgegeven.

De woordoefening zal regelmatig herhaald worden. In geen van de uitwisselingen wordt melding gemaakt van een incident, zelfs niet fictief, alleen van radiosignaalrapporten en een locatie.