UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Intruder WatchBewakingssysteem (IARUMS)
Waarom het Monitoring Systeem van groot belang is

De rol van het IARU Monitoring System (IARUMS) - het bewaken van de amateurbanden om uitzendingen van indringers op te sporen en te identificeren - is belangrijk omdat het aantal indringers van allerlei aard snel toeneemt!

Een aantal nationale Monitoring Coördinatoren en vrijwilligers houden onze banden al vele jaren in de gaten. Maar er moet meer worden gedaan om het bewustzijn te verhogen van verenigingen en landen waar geen nationaal monitoring team bestaat. Ook kunnen bestaande groepen nog steeds helpen door wereldwijd gedetailleerde informatie te delen met anderen.

Monitoring is teamwerk!

Het IARU-monitoringsysteem is een wereldwijde dienst die door de Administratieve Raad van de IARU is goedgekeurd. Het wordt bediend door vele toegewijde vrijwilligers.

Het hoofddoel van het IARU Monitoring System is het zoeken, classificeren, identificeren en initiëren van stappen die leiden tot het verwijderen uit de amateurbanden van radiosignalen van niet-amateurstations die schadelijke interferentie veroorzaken voor de amateurdiensten, in strijd met de ITU International Telecommunications Union en nationale radioreglementen. Typische indringers zijn omroepen, Over the Horizon radars, illegale operatoren op de banden waaronder taxi's en vissers op verschillende banden, verschillende militaire modes en nog veel meer soorten ongewenste signalen.Vier gelijktijdige OTH Radar uitzendingen op 40 m.

Geïnteresseerden die indringers op de amateurbanden willen melden worden aangemoedigd hun waarnemingen naar de Regionale Coördinator te sturen met de volgende informatie: uw identificatie (organisatie-callsign), de frequentie, tijd in UTC, dag, maand, eventuele identificatie van het signaal, modus, signaalsterkte en eventuele opmerkingen die helpen het signaal te beschrijven, eventueel ook een radiolocatie. Een zeer nuttig stukje informatie is bovendien een audio-opname van het signaal, bij voorkeur als .wav-bestand.

Hier is een lijst van interessante IARUMS-gerelateerde links.

HB (USKA) https://www.uska.ch/die-uska/uska-fachstellen/bandwacht/ (in het Duits)
EA (URE) https://www.ure.es/iarums/# (in het Spaans)
VK (WIA) https://www.wia.org.au/members/protecting/about/ (in het Engels)

Hoe een intruderwatch starten

Aangezien het aantal indringers op de HAM Radio banden snel toeneemt, wordt de rol van het IARU Monitoring System (IARUMS) steeds belangrijker. Een aantal nationale Monitoring Coördinatoren en Vrijwilligers houden onze banden al vele jaren in de gaten, maar er moet meer gedaan worden om het bewustzijn te vergroten van verenigingen en landen waar eigenlijk geen nationaal monitoring team bestaat.

Uw hulp, als radioamateur of SWL is essentieel om ons belangrijkste bezit - het HAM radiospectrum - vrij te houden van indringers.

Hoe kunt u helpen? https://www.iaru-r1.org/spectrum/monitoring-system/iarums-r1-technical-resources/iarums-how-to-start-an-intruder-watch/

Monitoring met WebSDR http://www.websdr.org/

Stuur rapporten over indringers naar Marc, on9tt [at] uba [dot] be (ON9TT)