UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Deelname aan Erfgoeddag

Event Date/Time: 
23/04/2017 - 10:00 - 18:00
Location: 
Erembodegem
Sectie: 
AST - Aalst
Contact Information: 
ON7GR

Sectie AST: deelname aan Erfgoeddag op 23 april 2017.


Het brandweermuseum (Privat Fire Brigade) staat in voor het behoud van brandweermateriaal en ziekenzorgmateriaal. Wat 25 jaar geleden begon als een ultieme reddingspoging om afgedankte brandweervoertuigen van de schroothoop te redden, groeide uit tot één van de grootste collecties van interventievoertuigen en materiaal in Europa.
Meer dan 50 jaar Dringende Geneeskundige Hulpverlening staat tentoongesteld in ons museum. We verzorgen ook geregeld diverse demo’s.

De geschiedenis van meer dan 50 jaar DGH (Dringende Geneeskundige Hulpverlening) staat deze Erfgoeddag centraal. Aan de hand van onze collectie, uitgebouwd door jarenlange restauratie en verzamelen, kunnen we de evolutie van brandweer en dringende hulpverlening in Vlaanderen vertellen. Het materiaal, bedoeld voor dringende zorg evolueerde, ondanks het steeds gelijk blijven van de vitale functies (ademhaling- bloedsomloop).Daarnaast tonen we gedurende de activiteit ook hoe en welke zorg wij aan onze erfgoedcollectie (honderden oude brandweerwagen, brandblussers, uitrusting van hulpverleners, brancards, etc. …) verlenen.

Ook de plaatselijke, Aalsterse afdeling van de Unie van Belgische Zendamateurs (UBA-AST) is in het brandweermuseum gevestigd. In 2015 werd morsecode toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed ! Het thema hier is : Hoe kan morsecode levens redden ?
 Stel je bent ingesloten in een afgesloten ruimte (denk aan de lawine in Italië in januari), zoek in deze ruimte een zaklamp, vervolgens een stuk metaal en klop hiermee op (waterleiding) buizen SOS . De hulpdiensten komen je redden.

Een beeper die SOS biept zit verstopt, zoek hem en wees zelf de “reddende engel”
In de cafetaria is op een van de wanden de brug van een schip geprojecteerd (de Titanic), op de achtergrond wordt SOS uitgezonden door een vonkenzender zoals het destijds kan gehoord zijn op schepen in de buurt.