UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Deelname aan de Dag van de Wetenschap

Event Date/Time: 
26/11/2017 - 10:00 - 17:00
Location: 
Bogaarden
Sectie: 
UBA - National
Contact Information: 
ON3FDS
Zondag 26 november gaat in het Audiovisueel Museum aan de Terkammenstraat 11 in 1670 Bogaarden van 10 uur tot 17 uur, de Dag van de Wetenschap door.
In de historische kerk van Bogaarden, 100 meter verwijderd van het museum en in de naastliggende oude hoeve De Kerkuil, hebben tal van activiteiten plaats.

Audiovisueel museum
Het ontstaan van het fenomeen radio en wat er allemaal met radiogolven of elektromagnetische golven mogelijk is, tonen de radioamateurs van de Koninklijke Unie van de Belgische zendamateurs vzw, van de afdelingen uit Geraardsbergen GBN en Ninove NNV.
Direct radiocontact leggen met andere landen wereldwijd zien de bezoekers ter plaatse.
Radio uitzendingen in morse zoals in de Eerste Wereldoorlog en het zichtbaar tonen van radiogolven, kan de bezoeker meemaken.
Tegelijk staat een uitgebreide collectie audiovisueel materiaal te bewonderen, van meer dan 100 jaar geleden tot vandaag.

Kerk van Bogaarden
Een uitgebreide stand leert de bezoeker ontdekken hoe de eerste radio’s tot stand kwamen met in de beginperiode tientallen Belgische bedrijven die hoogstaande technische verwezenlijkingen tot stand brachten bij de vervaardiging van hun toestellen.
Specialisten van het vermaarde radiomuseum uit Olen, wekken oude radio’s weer tot leven. Zij tonen de beginperiode van de computer, die het digitale tijdperk inluidde.
Er was recent heel wat te doen rond overschakeling naar DAB+ .
Het verschil tussen DAB+, FM, AM, en Internetradio ; hoort de bezoeker ter plaatse.
Vragen over ontvangst, antennes, huis- en autoradio’s , stelt men ter plaatse.
Prachtige digitale instrumentale muziek tovert Lisa-Marie samen met vader Johan uit haar Laserharp. Digitaal experimenteren kan iedereen, vraag maar aan vader en dochter.

De Kerkuil
Bogaarden ligt hartje mythisch Pajottenland met zijn tradities en gewoontes.
Waar kan de bezoeker beter kennismaken met deze broedplaats van geuze, lambiek en kriek dan in de aloude hoeve “De Kerkuil” naast de kerk.
In een kader waar oude visuele technologie op zijn plaats is, kan men er tegelijk genieten van een Pajottenlands hapje en drankje.

Info: Freddy, ON3FDS