UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Deelname aan de Dag van de Wetenschap

Event Date/Time: 
26/11/2017 - 10:00 - 18:00
Location: 
Zwijnaarde-Gent
Sectie: 
UBA - National
Contact Information: 
ON6HI

Dag van de Wetenschap op 26 november 2017.

Dag van de Wetenschap 2017De secties DNZ en SNW nemen, in samenwerking met YOTA, deel aan de Dag van de Wetenschap op 26 november.
De radioamateurs zijn van de partij in Gent, in samenwerking met UGent. Vorige jaren namen we deel aan het totaal project van de UGent waar wetenschap in het algemeen aan bod kwam,  dit jaar nemen we deel aan het project iGent, specifiek gericht op electronika en communicatie, in de gebouwen van IDLab,  Internet Technology and Data Science Lab, op de Technologie campus in Zwijnaarde.
We geven er workshops solderen, onder leiding van YOTA, waar de kinderen een signaalzoeker kunnen solderen. Daarvoor is vooraf inschrijven nodig. Er zal ook ruimte zijn om een seinsleuteltje in elkaar te knutselen, en je vaardigheid in Morsecode te testen.

Sectie Deinze is aanwezig met de zelfgebouwde 3D printer met Arduino besturing, die de knopjes voor de seinsleutel zal printen, en een magnetic loop sturing, waarbij veelvuldig gebruik gemaakt wordt van doosjes geprint met de 3D printer.
Sectie SNW demonstreert de overdracht van electromagnetische energie met behulp van een Lecherlijn. WSPR, de techiek om een miniwatt vermogen zender zodanig te moduleren dat zijn signaal door een pc diep vanuit de ruis kan gehaald worden, wordt gebruikt voor het Balonproject in het VTS Sint-Niklaas, en daar kan je ter plaatse alles over vernemen.

Het IDLab zelf verzorgt ook soldeerworkshops, met  SMD componenten.
 

 

Inschrijven voor de workshops kan je via de officiële website van de Dag van de Wetenschap.