UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Amateurstation aan boord van de Columbus module van het ISS weer in bedrijf.

ISSNa een onderbreking van ongeveer 6 weken is het amateurradiostation van het internationale ruimtestation in de Columbus-module weer in bedrijf. Het station, dat normaal gesproken de roepnaam NA1SS gebruikt, is het primaire ARISS-amateurradiostation dat wordt gebruikt voor schoolcontacten en andere activiteiten. Tijdens een ruimtewandeling op 27 januari werd een coaxkabel die 11 jaar geleden was geïnstalleerd, vervangen, wat tot de storing leidde.

Hoewel de exacte oorzaak van het probleem nog niet duidelijk is, bracht een ruimtewandeling op 13 maart, waarbij de antennebedrading in de oorspronkelijke configuratie werd hersteld, de oplossing. "Namens het internationale ARISS-team willen we onze oprechte dank uitspreken aan iedereen die ARISS heeft geholpen bij het onderzoeken van de kabelafwijking, het oplossen van problemen en het repareren ervan", aldus ARISS-voorzitter Frank Bauer, KA3HDO. Bauer prees NASA, ESA, Airbus en het hoofd van ARISS-Rusland, Sergey Samburov, RV3DR. Terwijl het amateurradiostation in de Columbus-module niet in de ether was, konden ARISS-school- en groepscontacten nog steeds gebruik maken van het amateurradiostation in de ISS-servicemodule aan de Russische kant van het station.

Op 14 maart kon ARISS het succes van de operatie bevestigen toen APRS-signalen (Automatic Packet Reporting System) werden gehoord op 145.825 MHz in Californië, Utah en Idaho toen het ISS eroverheen ging. ARISS-teamlid Christy Hunter, KB6LTY, kon tijdens het overvliegen over NA1SS digipeat. Met aanvullende bevestigingen van stations in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten verklaarde ARISS dat het radiosysteem weer operationeel was.