UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

World Amateur Radio Day 2017

Elke 18 april vieren radioamateurs wereldwijd World Amateur Radio Day. Op die datum werd in 1925 de International Amateur Radio Union (IARU) opgericht in Parijs.
Als eersten ontdekten experimenterende radioamateurs de wereldwijde voortplanting van radiogolven in het kortegolfgebied, het nutteloos gewaande frequentiespectrum. In de daaropvolgende rush naar deze frequenties zagen de radioamateurs een dreiging om buiten spel te geraken. Radioamateurpioniers kwamen in 1925 bijeen in Parijs en stichtten er de IARU om het radioamateurisme wereldwijd te ondersteunen.
Twee jaar later, op de Internationale Radiotelegrafie Conferentie, verwierven de radioamateurs de erkenning van frequentiebanden die nog steeds bestaan: 160, 80, 40, 20 en 10m. Sinds haar ontstaan heeft de IARU onvermoeibaar geijverd voor de verdediging en de uitbreiding van frequenties voor de radioamateurs. Dank zij goed geïnformeerde officiële instanties overal ter wereld, kunnen radioamateurs vandaag experimenteren en communiceren in oordeelkundig toegewezen frequentiebanden binnen het hele radiospectrum. 25 landen namen deel aan de oprichting van de IARU in 1925. Dit groeide uit tot 160 IARU ledenverenigingen in drie regio’s. IARU Region 1 groepeert verenigingen in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Azië. Region 2 bestrijkt Amerika. Region 3 Australië, Nieuw-Zeeland, de Pacific eilandenstaten, en het grootste gedeelte van Azië. De IARU werd door de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) erkend als vertegenwoordiger van de radioamateurs.
Het radioamateurisme is populairder dan ooit, met meer dan 3 miljoen gelicentieerde operatoren!
“World Amateur Radio Day” is de dag bij uitstek voor IARU-verenigingen om een breed publiek kennis te laten maken met het radioamateurisme en wereldwijd verbindingen te maken onder radioamateurs.
Speciaal voor World Amateur Radio Day werd een poster ontworpen, die elke radioclub kan downloaden om WARD lokaal te promoten. De poster is beschikbaar in twee afmetingen: 61cm x 91cm en small (A4) flyer.
Radioamateur groeperingen kunnen meer ruchtbaarheid gaven aan hun WARD activiteiten via Twitter en Facebook via hash tag #WorldAmateurRadioDay. IARU zal alle WARD-activiteiten bekendmaken op deze pagina. Stuur een e-mail naar ARRL Public Relations Manager kx9x [at] arrl [dot] org (Sean Kutzko, KX9X) om uw activiteit aan te kondigen.
18 april is een dag om te vieren en om de wereld te vertellen over het plezier, het leren, het experimenteren en de dienstbaarheid van het radioamateurisme.
We hopen van harte dat jullie samen met ons deelnemen aan World Amateur Radio Day!

Info: ON5EX