UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

OT2ØØGBN - Voorbereiding overwinning op Napoleon in Waterloo

Journal of the Waterloo Campaign, Captain Alexander Cavalié Mercer in Geraardsbergen, Voorbereiding overwinning op Napoleon in Waterloo.
Om de oversteek van de Dender vanuit Schendelbeke naar Onkerzele en de parade in Onkerzele te herdenken, stelt UBA vzw (Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs) afdeling Geraardsbergen, op de plaats van de parade een speciaal radiostation op dat zal uitzenden onder de call OT2ØØGBN.

Op vrijdag 29 mei 2015 zullen er uitzendingen zijn in morse CW vanuit Schendelbeke. Op zaterdag 30 mei 2015 zijn er gesproken uitzendingen in Onkerzele waar de troepenschouw plaats vond op De Gavers.

Op deze wijze willen de radioamateurs hun dank en waardering uitspreken voor de Engelsen en de hulp aan België bij de:

Bevrijding in 1815 van de Franse overheersing.

Op 29 mei 1815 werd in de weiden naast de Dender in het Belgische Onkerzele, nu deelgemeente van Geraardsbergen, een troepenschouw gehouden als voorbereiding op de slag van Waterloo. Op de parade waren meer dan 6.000 Engelse ruiters aanwezig.

Verschillende historische figuren, waaronder de hertog van Wellington, Prins Blücher, Lord Uxbridge, de hertog van Berry, Sir Rowland Hill, Sir George Wood en Alexander Cavalié Mercer commandant van een batterij Royal Horse Artillery woonden deze troepenschouw bij.
De Foot Guards en Sir Rowland Hill waren in Geraardsbergen gelegerd.

Het was Captain Mercer die in de slag van Waterloo met zijn kanonnen drie Franse charges van de cavalerie wist af te slaan, en daarmee een belangrijke rol speelde in de overwinning op het Franse leger. Tegen de bevelen van Wellington in, leidde het moedig optreden van Captain Mercer in Waterloo tot een belangrijk aandeel in de uiteindelijke overwinning op Napoleon.

Alexander Cavalié Mercer werd geboren in 1783 in Kingston-upon-Hull in Yorkshire en Generaal Alexander Cavalié Mercer overleed in 1868 in Cowley Devon.