UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Vijfde Vlaamse ruimtevaartdagen

Affiche Vlaamse RuimtevaartdagenDe vijfde editie van de "Vlaamse Ruimtevaartdagen" gaat door van vrijdag 8 tot en met zondag 10 mei 2009 in de Brabanthal te Leuven. Deze editie zal niet enkel de lancering van Generaal Frank De Winne – ON1DWN (BAFARA lid Nr. 155)* in het daglicht stellen, maar ook het "Jaar van de Sterrenkunde 2009". De Vlaamse luchtvaartindustrie is eveneens vertegenwoordigd. Dit evenement is een initiatief van de Vlaamse Ruimtevaartindustrie - VRI en wordt ondersteund door zowel de Vlaamse overheid, binnen het Actieplan Wetenschapscommunicatie, als door de Federale overheid. Op vrijdag 8 mei worden de Vlaamse scholen uitgenodigd.

Ontdek alles over de ruimte! Verschillende standen bemand door de Vlaamse ruimtevaartindustrie, wetenschappelijke instellingen en andere actoren op het vlak van lucht- en ruimtevaart en sterrenkunde, workshops en lezingen nemen je mee in de fascinerende technologie van lucht- en ruimtevaart. Ontdek deze boeiende sector en de toepassingen ervan in het dagelijks leven. Bezoek de beurs en maak deel uit van de leefwereld van de astronauten aan boord van het internationaal ruimtestation (ISS) en probeer, zoals Frank De Winne bij zijn nieuwe missie eind mei zal doen, de Soyuz-capsule te koppelen aan het ISS.
Wil je ook eens een echte ruimtehandschoen aantrekken, heb je vragen over artificiële zwaartekracht, paraboolvluchten en astronautenvoedsel, dan vind je hier zeker het antwoord. Internet, GSM, GPS, ... we gebruiken het dagelijks en zijn er ons vaak niet van bewust dat de ruimtevaarttechnologie onontbeerlijk is voor deze toepassingen. Laat je verrassen door de Time-Cruiser en ontdek de meerwaarde van het ruimtevaartonderzoek op onze maatschappij.

ISS - ON1DWNVerruim je kennis over het gebruik van satellietbeelden en kom meer te weten over de nieuwe Belgische satelliet PROBA V. Vergeet zeker niet te gaan kijken naar de Umicar. De volledig door zonne-energie gestuurde wagen, die vorig jaar bij de World Solar Challenge in Australië als tweede eindigde, staat er voor je klaar. Wist je trouwens dat voor de Umicar dezelfde zonnecellen worden gebruikt als bij de Mars robot Phoenix?

Buiten brengen telescopen de zon in beeld en kan je je eigen water- of luchtraket lanceren, die je tijdens een van de workshops bouwt. In het planetarium wordt de sterrenhemel geprojecteerd en op het podium en in het auditorium staan boeiende sprekers klaar om met jullie hun passie voor lucht- en ruimtevaart te delen.
Op zaterdag 9/05 zend Radio 2 het programma 'Avondpost' live uit van op de Ruimtevaartdagen en op zondag 10/5 is er een radioverbinding met de astronauten in het ISS (ARISS).
Het programma vind je hier: http://www.vrind.be/ruimtevaartdagen/programma

GOCE SatelliteOpeningstijden:
  • vrijdag 8 mei van 9.00 tot 16.00 uur
  • zaterdag 9 mei en zondag 10 mei van 10.00 tot 18.00 uur

De inkom is gratis.

Need more info… see http://www.ruimtevaartdagen.be/

* Note made by ON6KL
Bron: BAFARA News (Lode ON6KL > Louis ON5EN).