UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

UBA activiteiten tijdens de erfgoeddag

Grimbergen

Tijdens de erfgoeddag op 26 april is de sectie NBT te gast bij de Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen. Onze club zal een voordracht geven over de historiek van de morsecode.
Op een leuke manier kunnen jong en oud ontdekken hoe de morsecode is ontstaan, en hoe ze het leven van de mensen veranderde, want er schuilt een veel groter verhaal achter de punten en strepen dan je zou vermoeden. Verder zijn er demonstraties van het seinen van morse, en kan je ook zelf de morsesleutel eens in de hand nemen.

Naast de voordrachten kan u op onze infostand terecht voor een tentoonstelling over de morsecode, demonstraties van morse seinen, en kinderanimatie in het morse thema.

Datum: 26 April 2015, 10u00 - 18u00. Voordrachten om 13u30 en 16u30.
Locatie: Volkssterrenwacht Mira, Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen.

Turnhout

Verstuur je gecodeerde bericht de wereld in!
De Morsecode werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse en speelde van bij het begin een belangrijke rol in de samenleving. Het gaf mensen de mogelijkheid om makkelijk met elkaar te communiceren en dit zelfs van op vaartuigen en voertuigen.
Ook via het telegraafkantoor kon men met elkaar in contact blijven. Het gebruik van de code werd onlangs toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Morsecode wordt nog steeds dagelijks gebruikt door zendamateurs om wereldwijd met elkaar te communiceren. De code is een communicatiemiddel dat gebruik maakt van streepjes en punten of lange en korte geluids- of lichtsignalen waarmee letters, leestekens en cijfers worden gecodeerd om op die manier boodschappen te zenden en te ontvangen.
Iedereen die wil kan dit op Erfgoeddag zelf eens uitproberen en een eigen boodschap coderen om die te verzenden tussen het Taxandriamusem en de Jacobsmarkt. Op beide plaatsen zal een telegrafiepost opgesteld staan.
Kinderen kunnen op Erfgoeddag zelf hun eigen morsesleutel knutselen om er thuis verder mee te oefenen!

Datum: 26 april2015, 10-17 uur.
Locaties:
Jacobsmarkt
2300 Turnhout
Taxandriamuseum
Begijnenstraat 28
2300 Turnhout

De Pinte

De leden van onze afdeling van De Pinte werken samen met een uniek kunstproject van Philippe Druez (ON1PHD). De semafoor inspireerde deze kunstenaar om een mixed/multimedia project op te zetten, het ”iSemaphore project”.
“The iSemaphore Project “project bestaat in het uitbouwen van een communicatienetwerk waarbij de initiële boodschap verstuurd wordt met een eigen semafoor. Deze mechanische boodschap wordt vanaf een heuvel waargenomen door een camera met telelens. Het optische beeld wordt door een beeldanalyse-app gedecodeerd en wordt zo via een netwerk van radiostations op kortegolf de wereld ingestuurd.
De installatie zal operationeel zijn op 26 april, precies 220 jaar nadat de eerste semafoor in gebruik werd genomen in Frankrijk, en toevallig ook op erfgoeddag. Er worden die dag berichten verstuurd vanaf een heuvel nabij Zwalm (Meilegemstraat, Zwalm). Een tweede performance vindt plaats op 20 juni tijdens de opendeurdag van de Academie voor Beeldende Kunsten, Offerlaan 3, Gent.

Datum: 26 april van 12 tot 18u.
Locaties:
Meilegem (op de parking van de Kaaihoeve)
Oude Scheldestraat 16, 9630 Zwalm

Clubhuis ON6MS
Sportwegel 5
9840 De Pinte

Eeklo

De Meetjeslandse Radioamateurs ON4EKO brengen een eerbetoon aan de morsecode. Voor de komst van internet en satellietcommunicatie was morsecode immers de enige veilige manier om te communiceren op lange afstand. Nu zijn het enkel nog de radioamateurs die deze code gebruiken om contacten te leggen. Kom zelf kijken hoe ze dit erfgoed in stand houden!
Datum: 26/4/15 van 11 tot 18u.
Locatie: Markt 7, 9990 Maldegem

Roeselare

Onder het motto “met punten en strepen” worden in Roeselare demonstraties gegeven. Je kan ook een tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van de Morsecode en een collectie oude toestellen bewonderen van WO I. Voor de kinderen zijn ook activiteiten voorzien.
Datum: 26/4/15 van 10 tot 18 u.
Locatie: WieMu (zaal verbroedering), Polenplein 15 Roeselare (parking achteraan rechts).

Mechelen

Als erfgenamen van de professionele gebruikers zullen de radioamateurs demonstraties geven over het gebruik van de morsecode. De kinderen kunnen ook hier de kneepjes van het vak leren.
Datum: 26/4/15 van 10 tot 18u.
Locatie: Hof van Busleyden, Frederik De Merodestraat 65 Te Mechelen.