UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

SK ONL6570

 

We hebben zojuist vernomen dat Roger Florus - ONL6570 eergisteren 18 januari 2021 overleden is.
Roger was lange tijd lid van de UBA en was erelid van onze vereniging. Vele leden van onze secties hebben hem goed gekend.
Roger was CM van de sectie BXE van 1984 tot 1987 en van 1989 tot 1991. Hij was zeer geïnteresseerd in het historische gedeelte van wat in de jaren 1910-1930 de TSF werd genoemd en was vooral geïnteresseerd in de periode van het intercontinentale station van Laken, vóór 1914, alsook in de Belgische bedrijven SICER, SBR, CER van de jaren 1930.
Toen de UBA besloot de 50e verjaardag van haar oprichting te herdenken, nam hij deel aan het opstellen van de speciale editie van het CQ-QSO die in 1998 verscheen. Hier te downloaden: https://www.uba.be/sites/default/files/uploads/cqqso-arch/1998/cq-qso_19...
Van 9 tot 24 november 2002 organiseerde hij op verzoek van het bureau van toerisme van de gemeente Rebecq in de Moulin d'Aremberg, met de hulp van de sectie ARC en Fons Vandenberg, een groot verzamelaar, een tentoonstelling met de titel: "Van telegrafie tot satelliet".
De laatste jaren had hij veel informatie en een groot aantal documenten verzameld over met name de TSF-zender van Laken, de maritieme radio, Radio Brussel, het NIR, de bedrijven SBR, SICER, SICRA, CER... waarvan hij de belangrijkste elementen had gesynthetiseerd en die hij op het punt stond te publiceren. Zijn doel was om de jongere generaties bewust te maken van wat TSF-Radio meer dan een eeuw geleden in ons land was en om te laten zien dat België op dit gebied niet achterbleef.

Onze gedachten gaan naar zijn familie.

ON5HAM & ON6TI