UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Rockall 2011: operatoren en crew gezocht!

Rockall is de meest geïsoleerde rots omgeven door water ter wereld.
Het is een heel klein eiland, eigenlijk een rots, ligt ongeveer 366 km ten westen van Benbecula in de Buiten-Hebriden en 430 km van het dichtstbijzijnde punt op het Ierse vasteland.
De rots meet circa 25m op de noord-zuid-as en 22m op de oost-west-as, de top is slechts 19.2m ASL. De Rots is gelegen op de Rockall Bank: een Atlantische rug gescheiden van het Europees continentaal plat door de Rockall Trog.
Het betreedbaar vlakke gebied op Rockall, werd in 1955 "Ledge Hall" genoemd naar de eerste geregistreerde persoon die de rots betrad.
Die plek is slechts 3,5 meter bij 1,3 meter en ligt net 4 meter onder de top... En dat is uitgerekend de plek vanwaar de rockall-ploeg 2011 QRV zal zijn!

Climbing the Rockall rock! The Rockall ship...

Na het Rockall avontuur in 2009 (het is net niet gelukt om op de rots te geraken door de ruwe zee) werd al snel besloten om ooit nog eens naar de rots terug te keren.
"Na een zeer intensieve zoektocht naar betrouwbare schippers zijn we in 2010 meermaals zwaar teleurgesteld." zegt Patrick ON4HIL.
"Door de teleurstellingen die wij de laatste 2,5 jaar hebben opgelopen tijdens de organisatie van deze trip, hebben wij ervoor gekozen om ons werk in stilte verder te zetten. Zo werd er geen valse hoop gewekt naar de radioamateurwereld toe."

Ondertussen, na vele maanden van intensief werken zijn ze klaar om op vrijdag 23 september 2011 naar Rockall te vertrekken!!!

Om de slaagkans te maximaliseren en niets aan het toeval te willen overlaten hebben ze een echt expeditieschip gecharterd voorzien van nodige materialen, waaronder 2 zware zodiacs en zelfs een helikopter.

"Het is nog steeds onze bedoeling om met 2 stations 48u op de rots QRV te zijn." Gaat de Genkse radio-amateur verder, "En eerstdaags zullen wij onze plannen bekend maken via de bekende website http://www.rockall.be "

Voor het nieuw avontuur zijn ze nog op zoek naar twee operatoren met enige (contest) ervaring en ook enkele mensen die de crew op de boot willen bijstaan.
"Indien je denkt dat uw aanwezigheid in het team een meerwaarde kan betekenen voor onze expeditie (pilot op de boot, cameraman, IT, of avonturier, ...) laat ons dan snel iets weten via on4hil [at] uba [dot] be".


Dat het geen gewone DXpedition is kan je hier zien.
Good luck!

Bron: ON4HIL/ON4PN