UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Radioamateurisme en kunst

VSSTV PicturesSinds 1992 ontwikkelt Gebhard Sengmüller projecten en installaties die focussen op de geschiedenis van elektronische media. Hij creëert alternatieve klasseringsmethodes voor media content, alternatieve uitzending- en projectiesystemen en autogeneratieve netwerken.
Een van de door Sengmüller ontworpen projecten is Very Slow Scan Television (VSSTV), een variant op SSTV.
VSSTV gebruikt SSTV uitzendingen en ‘bubble wrap’ (bubbelplastiek) om een analoge, maar zeer trage variant te construeren. Gekleurde inkt met de 3 primaire kleuren wordt met een plottermachine met naalden in de bubbels geïnjecteerd. Zo worden de bubbels de pixels van het VSSTV ‘scherm’. Er ontstaan zeer grote televisiebeelden met een frame rate van 1 beeld per dag, die het concept van de slowscan in het extreme doorvoeren.
Tijdens ARTEFACTFESTIVAL 2011, 15-24 februari in het kunstencentrum STUK in Leuven (Naamsestraat 96) zal deze installatie te bekijken zijn. De toegang is gratis. De beelden worden in deze periode "uit de lucht geplukt" op de 20m SSTV frequentie, 14230kHz. De organisatoren van ARTEFECTFESTIVAL vragen om op de genoemde frequentie SSTV beelden uit te zenden. Misschien wordt jouw SSTV beeld zo onderdeel van een kunstwerk ...
Meer informatie over VSSTV vind je hier.