UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Patroonheilige radioamateurs


Zelfs wie niet gelovig is herdenkt en viert patroonheiligen.
Denken we maar aan Sint-Niklaas voor de kinderen, Sint-Barbara voor mijnwerkers en brandweer, en Sint-Elooi voor de metaalbewerkers.
Maar de radioamateurs en journalisten hebben sinds 1982 ook een patroonheilige met Maximilian Kolbe.
Deze katholieke Poolse priester werd geboren op 8 januari 1894 en richtte in de dertiger jaren van vorige eeuw in het Poolse Niepokalanow, zo’n 40 km ten westen van Warschau, een radiostation op en was radioamateur, gekend als SP3RN.
Hij dwarsboomde na de inval van de nazi’s in Polen op 1 september 1939 op de Westerplatte bij Gdansk, met alle mogelijk middelen de nazi’s.
Als militante anti-nazi werd hij in februari 1941 door de Gestapo gevangen genomen en opgesloten in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.
Een ontsnappingspoging van een gevangene bestraften de nazi’s met de ter dood veroordeling van andere 10 gevangenen, die de hongerdood moesten sterven.
Een vader met twee jonge kinderen smeekte om in leven te blijven, waarna priester Maximilian Kolbe zich aanbood om de plaats van die man in te nemen.
Na 3 weken zonder eten of drinken bleven nog vier uitgemergelde gevangenen in leven waaronder Maximilian Kolbe.
Op 14 augustus 1941 werd aan die vier gevangenen waaronder Maximilian Kolbe een dodelijke injectie toegediend.
Zoals de lichamen van de honderdduizenden omgebrachte gevangenen werd zijn lichaam op 15 augustus, verast in de ovens van Auschwitz-Birkenau.