UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Opgelet! Dit is SPAM...

Dagelijks worden onze mailboxen overspoeld door tientallen e-mails die ofwel reclame voeren of die bestemd zijn om de ontvanger te misleiden. Doorgaans zullen dergelijke mails door onze respectievelijke providers de "[SPAM]" signatuur krijgen in de titel en in de spamfolder belanden, maar af en toe geraken dergelijke mails door de mazen van het net en komen ze in onze mailbox terecht.

Bij het nakijken van je e-mails moet je dus bijzonder aandachtig zijn en zeker niet meteen de een of andere link aanklikken die je naar een website zou brengen waarbij meteen malware wordt gedownload die je computer kan infecteren of die de malafide afzenders het signaal geven dat de e-mail effectief in gebruik is.

Waar vroeger SPAM e-mails gemakkelijk te herkennen waren, stelt men heden vast dat de hackers meer tijd besteden om hun e-mails verfijnder en meer op maat naar hun slachtoffers te sturen. Onderstaande afbeelding is hier een mooi voorbeeld van. Ze zorgen er ook voor dat in veel gevallen de huisstijl van de instelling waarmee ze zich willen identificeren, perfect is nagemaakt. De COVID-crisis heeft ervoor gezorgd dat we meer en meer gebruik maken van ons elektronisch medisch dossier en de bijhorende identificatie (vb. ItsMe). Ook hier spelen malafide bendes op in.

Mail in mailbox application (example 1)

En wie dacht dat hij anoniem het Internet opgaat, wel, dat is een grote illusie. Het tijdperk van elektronisch winkelen heeft omwille van de COVID-crisis een ware boost gekregen. Als je iets koopt, dan moet je logischere wijze ervoor betalen. Betalen doe je met een bankkaart of een kreditkaart. Je moet ook je adres achterlaten, anders kan het pakje niet geleverd worden. Overal laat je identiteitsgegevens achter. Wat er achteraf mee gebeurt wordt zelden medegedeeld. Doorgaans worden je persoonlijke gegevens zonder meer achtergelaten, want... het kan wel eens nuttig zijn voor een volgend bezoek aan de webwinkel...

Wees dus bijzonder voorzichtig, want een roekeloze klik kan bijzonder nare gevolgen hebben. Het goed antivirusprogramma kan in dit geval zeer nuttig zijn. Wil je weten naar welke domeinnaam een (onbekende) link wijst? Doe een rechter-muisklik op de link en kies voor kopiëren. De link staat nu op het klembord. Open een eenvoudige editor (vb. notepad), en plak de inhoud van het klembord op het tekstvlak. Je ziet meteen waar de link naartoe wijst. Doorgaans is dit een andere domeinnaam welke zich in een of ander verafgelegen land bevindt.

We kunnen het maar blijven herhalen: wees bijzonder voorzichtig en kijk zeker eens naar: https://campagne.safeonweb.be/nl/phishing...

Mail in mailbox application (example 2)