UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Onvoorziene manoeuvre van het ISS

Op vrijdag 3 juli moest het ISS een onvoorziene manoeuvre uitvoeren om een ​​mogelijke botsing met een raketpuin te voorkomen. 

Hoewel dit  uiterst zeldzaam is, wordt het risico van een botsing tussen het ISS en een ander object in de ruimte zeer serieus genomen; Ruimtevaartorganisaties houden constant elk object in de gaten dat in de ISS-beschermingsomhulling kan komen, een gebied van 4x4x10km. Het ISS, zo groot als een voetbalveld (74x110m), vormt een groot doelwit.

Het ISS heeft permanent een opgeborgen Progress-raket, die zowel dienst doet als "reddingsvlot" en als motor om de 450.000 kg die het ISS weegt te verplaatsen.

 

Vorige vrijdag 3 juli 2020 startte het ISS deze motoren rond 15:53 ​​UTC gedurende 100 seconden, wat een delta-V van 0,5 m / s afdrukte en de baan met 900 m verhoogde. Zonder dit manoeuver zou een stuk puin (waarschijnlijk een stuk van een in 1987 gelanceerde Proton-raket) rond 18:28 UTC binnen 500 meter van het ISS zijn gepasseerd.

 

 

We hopen dat dit incident geen gevolgen zal hebben voor het ARISS-contact dat gepland staat voorvrijdag 10 juli met het Don Bosco Instituut in Haacht (B)