UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Leerlingen van het Sint-Michielscollege Brasschaat praten met Frank De Winne

Op woensdag 7 oktober om 12.20 steeg de spanning voor een twintigtal geselecteerde leerlingen van de lagere en secundaire afdeling ten top toen ze Willy, ON5JM, voorzitter sectie AAA, de ISS hoorden aanroepen. "OR4ISS this is ON7RT". Om de spanning hoog te houden werd de ISS aangeroepen toen de elevatie nog maar -7° was. Eén minuut later was het contact met Frank De Winne een feit en konden de leerlingen, leeftijd 6 tot 17 jaar, hun vragen afvuren:
"Wat is het tofste aan de ruimte?"
"Hoe gaat u naar de WC?"
"Drinken jullie je eigen urine?"
...
Frank De Winne antwoordde uitgebreid en soms verrassend op de 20 vragen.
De andere 950 leerlingen van de middelbare afdeling, volgden het radiocontact op een groot scherm in het auditorium. Ze werden eerst voorbereid door een aantal sprekers. Zo kwamen ze meer te weten over de technische details van hoe de verbinding tot stand zou worden gebracht. Met dank aan Rik, ON7YD, en Jan, ON7UX. Verder kwamen ze van vier oud-leerlingen meer te weten over de medische aspecten van het leven in de ruimte enz...
Aangezien de sectie AAA voor een rechtstreek radiocontact met het ISS gekozen had werd er de voorbije maanden verplaatsbaar satelliet-antenne tracking systeem gebouwd, dat men op het dak van de school installeerde. Bij AAA hoopt men dit antennesysteem in de toekomst nog te kunnen gebruiken.
Het videoverslag van het opbouwen van het tracking-zendontvangststation en van het contact zelf zijn hier te vinden.
Enkele andere links:

Paul, ON8PA

foto's : Willy, ON4DNW