UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Jeugd en radioamateurisme

De beste wijze om het radioamateurisme levendig te houden, is bij de jeugd interesse wekken voor onze prachtige hobby. Woensdag 31 juli waren ON4ALY, ON5ZO, ON6FC, ON4PC en ON4AAA; present in het Fablab van Astertechnics in Geraardsbergen om er de jeugdige deelnemers in te wijden in de wondere wereld van radio en radiogolven.

Binnen de weekorganisatie van Fablab waarbij de 9 tot 12- jarigen leerden wat 3-D printing, lasercutting, programmeren en robotica is; konden ze eindelijk aan de slag met radio. Ze waren met twaalf jongens en meisjes om een morsesleutel in mekaar te knutselen en meer te weten te komen over Samuel Morse en seinen van morsetekens.

Ook het minutieus in elkaar solderen van een FM-radio wekte ontzaglijk enthousiasme bij het beluisteren van hun favoriete radiozender op hun zelf vervaardigde radio. Het experimenteren verliep nog verder achteraf, wat tot gevolg had dat enkele mama’s en papa’s nog diezelfde avond belden om te vragen of de radio van zoon- of dochterlief terug kon werken. Geen nood, de vrijwilligers van de secties NNV en GBN brachten dit voor mekaar en iedereen beschikte nadien over een goed functionerende miniradio.


FabLab in Geraardsbergen
Franki ON5ZO geeft uitleg over de morse code.