UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Jaarlijks recht en dossierkosten 2017

Zowel het jaarlijks recht als de dossierkosten worden elk jaar door BIPT aangepast aan de index.
In 2017 zullen de dossierkosten € 37,95 bedragen en het jaarlijks recht € 48,57. Dat is een lichte stijging met respectievelijk € 0,36 en € 0,45.

Het jaarlijks recht wordt aangerekend per zendvergunning. Wie dus meer dan een vergunning heeft (vb. tweede roepnaam en/of vanity call) zal dit recht dus meermaals moeten betalen. De dossierkosten worden aangerekend voor het aanvragen van een zendvergunning. Voor een wijziging aan de vergunning (adreswijziging, veranderen van roepnaam, aanvraag hoog vermogen ...) dient de halve dossierkost betaald te worden.
Wat betreft de dossierkosten is het belangrijk om te weten dat men voor meerdere wijzigingen slechts éénmaal de halve dossierkost moet betalen, op voorwaarde dat men deze wijzigingen gelijktijdig meedeelt. Verder zijn 65-plussers, minderjarigen en personen waaraan een vermindering van zelfredzaamheid van ten minste 12 punten of vermindering van verdienvermogen tot een derde of minder wordt toegekend vrijgesteld van het betalen van de dossierkosten (maar niet vrijgesteld van het jaarlijks recht).

Vergeet ook niet dat zowel het voor aanvragen van een zendvergunning als het wijzigingen van een vergunning het online formulier op de BIPT website gebruikt moet worden.