UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

The iSemaphore Project

De optische telegraaf of semafoor (samenstelling van de Griekse woorden 'teken' en 'dragen') was het eerste bruikbare optische telecommunicatiemiddel. Alhoewel het principe reeds in de Oudheid beschreven werd, is het niet zeker of het toen ook werd uitgevoerd. Op het einde van de 18de eeuw ontwierp de Fransman Claude Chappe een semafoor, ook gekend als de Chappetelegraaf, en in de daaropvolgende jaren werd via een keten van semaforen Parijs verbonden met Rijsel. Napoleon zag het nut van dit communicatiesysteem in en liet een 5000 km lang netwerk aanleggen doorheen heel Frankrijk. De Chappetelegrafen zullen gedurende 50 jaar een grote rol spelen, tot de opkomst van de elektrische telegraaf.
De semafoor inspireerde kunstenaar Philippe Druez (ON1PHD) bij een mixed/multimedia project.

The iSemaphore Project
Dit project bestaat in het uitbouwen van een communicatienetwerk waarbij de initiële boodschap verstuurd wordt met een eigen semafoor. Deze mechanische boodschap wordt vanaf een heuvel waargenomen door een camera met telelens. Het optische beeld wordt door een beeldanalyse-app gedecodeerd en wordt zo via een netwerk van radiostations op kortegolf de wereld ingestuurd.
Onderdeel van de installatie is uiteraard een op Chappe’s ontwerp geïnspireerde semafoor, maar eveneens het bijhorend codeboek en de software voor de beeldherkenning en omzetting naar morsecode. Uiteindelijk zal het systeem operationeel worden door een performance waarbij om het half uur boodschappen verzonden worden. De boodschappen worden ook geTweet op @The_iSemaphore.
De installatie zal operationeel zijn op 26 april, precies 220 jaar nadat de eerste semafoor in gebruik werd genomen in Frankrijk. Er worden die dag berichten verstuurd vanaf een heuvel nabij Zwalm (Meilegemstraat, Zwalm). Een tweede performance vindt plaats op 20 juni tijdens de opendeurdag van de Academie voor Beeldende Kunsten, Offerlaan 3, Gent.

Meer informatie:
philippedruez.be/isemaphore
facebook.com/isemaphore
Twitter: @The_iSemaphore
SALUT, the iSemaphore gazette ed. 0 (English)
SALUT, the iSemaphore gazette ed. 1
SALUT, the iSemaphore gazette ed. 2 (English)