UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Het OUFTI project te Gembloux

Op vrijdag 26 februari 2010 om 20 uur wordt in de sectie GBX (Gembloux) de Belgische nanosatelliet voor radioamateurs OUFTI-1 voorgesteld. Alle radioamateurs, in het bijzonder die van de provincies Namen en Waals-Brabant, zijn van harte welkom. Leden van het team van de Universiteit van Luik die de satelliet hebben ontworpen, zullen het project uiteenzetten.

OUFTI-1 is een nanosatelliet van het type "Cubesat". Het project wordt uitgevoerd door de Master-studenten van de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Luik. Het idee komt van ingenieur Luc Halbach ON6JY.


De kleine OUFTI-1 moet de eerste echte Belgische satelliet worden. De 94 kg wegende PROBA-1 die op 500 km rond de aarde cirkelt is weliswaar een Belgisch product, maar werd ontworpen in het kader van een technologisch programma van de Europese ruimtevaartorganisatie.

Onder impuls van de professoren Gaetan Kerschen van het LTAS/3SL (Space Structures and Systems Laboratory) en Jacques Verly van het Montefiori Instituut/EECS (Electrical Engineering and Computer Science), is de Luikse universiteit begonnen met de realisatie van een "Cubesat" van 1 kg in een standaardbehuizing die in één hand past.


In de ruimte, tussen 350 en 1200 km hoogte, zal de kubus met een zijde van 10 cm, volgestopt met micro-elektronica, als eerste van zijn soort in een baan rond de aarde worden geplaatst. Eenmaal in omloop zal OUFTI-1 de eerste D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) repeater in de ruimte worden voor digitale verbindingen tussen radioamateurs over de hele wereld.


Om vertrouwd te geraken met het gebruik van het D-STAR protocol, heeft het Montefiori-instituut sedert januari 2008 de eerste D-STAR repeater ON0ULG in België in gebruik genomen. De repeater wekte veel belangstelling bij de studenten en heeft al nieuwe radioamateurs doen ontstaan.


Het ganse verhaal kan je komen beluisteren (in het Frans) en bekijken in de sectie Gembloux, op vrijdag 26 februari 2010 om 20 uur in het Hôtel des Trois Clés (aan het rondpunt La Croisée) te Gembloux.


Info Pierre - ON6GB

OUFTI1 (large)