UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Frank De Winne naar het Internationaal Ruimtestation

Als alles volgens plan verloopt, vertrekt Frank De Winne (ON1DWN) samen met de Russische kosmonaut Roman Romanenko and Canadese astronaut Robert Thirsk (VA3CSA) op woensdag 27 mei omstreeks 12u30 Belgische zomertijd naar het ISS. Dit wordt het begin van een 6 maanden durende ruimtereis.
De lancering wordt vanaf 12u Belgische zomertijd live uitgezonden door TV1 en VTM.
Via ESA TV kan men zowel de lancering volgen (op woensdag 27 mei vanaf 12u Belgische zomertijd) alsook de "docking" van de ruimtecapsule aan het ISS (vrijdag 29 mei vanaf 14u15 Belgische zomertijd).
Tijdens de volgende 6 maanden zullen er vanuit België een tiental ARISS radiocontacten gemaakt worden. Deze radiocontacten zullen leerlingen en studenten, gaande van het basisonderwijs tot het hoger onderwijs, de mogelijkheid geven om vragen te stellen aan Frank terwijl hij aan boord van het ISS verblijft. Meer informatie hierover volgt later.
Als radioamateur zal Frank in goed gezelschap vertoeven, niet minder dan 6 van de 7 andere astronauten en kosmonauten aan boord zijn ook radioamateur.
De naam van de missie waar Frank de Winne deel van uitmaakt is "OasISS". In deze naam, bedacht door een Belg, herkent men zowel "oase", het ISS is een oase in de ruimte, als ISS.
Voor Frank De Winne is dit de tweede ruimtereis, die hij zal afsluiten met een primeur: in oktober wordt hij gezagvoerder van het ISS, als eerste Europeaan die deze eer te beurt valt.