UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

FOSDEM 2021

Kristoff ON1ARF laat ons hieronder weten dat Fosdem komend weekend georganiseerd wordt. Uiteraard gaat dit virtueel door.

Hallo iedereen,

Zoals veel OMs ondertussen weten, neemt de UBA al enkele jaren deel aan FOSDEM met een infostand over onze hobby.

Voor wie FOSDEM niet kent:
FOSDEM staat voor "Free and Open Source Developers European Meeting". Het is een conferentie voor, zoals de naam het zegt, ontwikkelaars van "Free and Open-source" projecten. Dit congres wordt al sinds 2001 elk jaar georganiseerd in de ULB campus Solbosch in Brussel, dat tijdens het eerste weekend van februari door gaat.

In het begin van FOSDEM ging deze conferentie vooral over software (denk aan linux, mysql, libreoffice, ...) maar over de jaren is het uitgebreid naar allerlei andere domeinen: open-source kennis (wikipedia, .. ), open-source media (wikimedia, ..) , open-source data (openstreetmap, open data, ... ), open-source hardware (arduino, raspberry pi, ....), electronica en 3D CAD en ontwikkelingssoftware (KiCAD, FPGA ontwikkelings tools, ...) ... en de SDR 'Free Software Radio' track.

Deze nieuwe ontwikkelingen, in combinatie met de cultuur van het delen van informatie en kennis dat aan de basis ligt van zowel de open-source wereld als het radio-amateurisme, maakt dat de infostand over onze hobby een vaste waarde geworden is op FOSDEM.
Door de link tussen het radioamateurisme en moderne technologie zoals SDR, satelliet, weak-signal modes en nood-communicatie, kunnen we steeds beter het idee van 'radio-amateurisme = babbelen in een micro'  overstijgen.

FOSDEM 2021 - Website

Voor meer info, zie: https://fosdem.org/2021/

Enkele details over het programma:


FOSDEM bestaat uit een aantal 'main tracks', korte 'lighting talks' en meer gespecialiseerde 'dev-rooms'. Voor radio-amateurs geinteresseerd in electronica of SDR zijn er er twee 'devroom' die m.i. extra interessant zijn (jammer genoeg beiden op de zondag):

  • De "Computer Aided Modeling and Design" devroom gaat over open-source tools for electronica en mechanica design. Denk aan zoals kicad, spice, freecad, ... e.d. Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/track/open_source_computer_aided_modeling_and_design/ (zondag 7/2 van 10 u tot 18u).
  • De "Free Software radio" devroom is gericht op alles wat te maken heeft met SDR en software-radio. De presentaties variëren van gr-satellites (voor het decoderen van data van amateur-satellieten) en radar, over de analyse van onbekende radio-signalen, tot software-ontwikkeling in GNU Radio en nieuwe hardware voor SDR. Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/track/free_software_radio/ (zondag 7/2 van 10u tot 17:30).
  • In deze devroom zou ik er één talk uithalen die zeker voor velen hier interessant is: PySDR: A Guide to SDR and DSP using Python and lessons learned from teaching CS students DSP + SDR. Deze presentatie van Marc Lichtman gaat over het project "pysdr", een online platform en cursus over SDR en DSP. Deze website is al een aantal keer besproken in deze mailing-list is één van de beste plaatsen om een goede basis te verkrijgen over signaal-verwerking en DSP, dat met slechts een minimale hoeveelheid wiskunde. Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/event/fsr_pysdr_guide_to_sdr_and_dsp_using_python/ en https://pysdr.org/ (zondag 7/2 van 15:20 tot 15:40).
  • Ook interessant is deze lightning talk over een heel ander aspect van radio: Virgo: A Versatile Spectrometer for Radio Astronomy. Radio-astronomie heeft nood aan het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens van de radio-telescopen. Deze presentatie gaat over speciale technieken om dit mogelijk te maken.
  • Zo zie je dat 'radio' en 'sdr' niet enkel op de amateurbanden gebruikt wordt. Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/event/virgo/

Naast de main talks, de devroom de lighting-talks heeft FOSDEM ook nog een groot aantal 'stands' van allerlei projecten. Via een webchat-systeem kunt u zelfs praten met de mensen achter deze projecten. Meer info hier: https://stands.fosdem.org/stands/

Dit jaar is er jammer genoeg geen stand 'amateur radio'.

Nu, thuis een online event volgen is één ding,... maar is en blijft toch maar een saaie zaak als men thuis alleen achter de computer zit.

Normaal is FOSDEM niet alleen voordrachten volgen, maar ook pint pakken met andere developers of gebruikers die je anders enkel online ziet; of een toevallige babbel met iemand aan het frietkot of koffiebar over jouw of zijn/haar favoriete open-source project.

Om toch een beetje het 'gemeenschapsgevoel' van een conferentie mogelijk te maken ga ik tijdens het weekend een jitsi room openhouden voor al wie dit weekend een FOSDEM live-stream meevolgt van thuis. Zo kun je eens 'hallo' komen aan andere "virtuele" FOSDEM-bezoekers en zie je dat je toch niet de enige bent die dat weekend thuis achter je computer zit.

De URL van de jitsi meeting is: https://meet.jit.si/SDRBEFOSDEM2021

Tot dit weekend?
73
Kristoff - ON1ARF