UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Erfgoeddag 2016: Rituelen en de Morsecode

Ook dit jaar werkt de UBA aan de borging van de Morsecode als Immaterieel Cultureel erfgoed. Bij het gebruik van de Morsecode zijn ook bepaalde rituelen verbonden, zoals het gebruik van codes (Q-code) en afkortingen. Bepaalde van deze rituelen zijn terug hip en worden gebruikt om te chatten. Veel van de afkortingen die daar gebruikt worden zijn afkomstig uit te tijd dat de Morsecode gebruikt werd.
Om dit in stand te houden en het grote publiek te informeren hoe wij dat doen, richten we diverse activiteiten in. Om het ook in de toekomst te kunnen waarborgen zijn we daarbij ook de jeugd niet vergeten.
Hierbij een overzicht over de activiteiten op 24 april 2015:


Turnhout
Voor de komst van telefonie, internet, instagram en facebook was het niet zo evident om op een snelle manier te communiceren. De enige mogelijkheid was het sturen van een telegram, gebruik makend van morsecode. Zo gebruikte men in vroegere tijden, bijvoorbeeld bij een geboorte, huwelijk of sterfgeval, een telegram om felicitaties of condoleances te versturen.
Bij de zendamateurs Noorderkempen kun je ervaren hoe het is om een telegram te verzenden. Aan de Sint-Katharinakerk en aan het Begijnhof staat een telegrafiepost opgesteld. Verstuur je telegram aan de kerk en ga het ophalen aan het Begijnhof, of omgekeerd!
Kinderen kunnen op Erfgoeddag zelf hun eigen morsesleutel knutselen om er thuis verder mee te oefenen!

Datum: 24 april 2015, 10-17 uur
Locatie: Stedelijk Museum Hoogstraten

Lembeke
Tentoonstelling, demonstraties en kinderactiviteiten.
De locatie leent zich prima om ook het plaatselijke museum te bezoeken en een gezonde wandeling te maken in de Lembeekse bossen.
Datum: 24 april van 12 tot 18u.
Locatie: Bardelaere Museum, Lembeke.

Mechelen
Als erfgenamen van de professionele gebruikers zullen de radioamateurs een lezing en demonstraties geven over het gebruik van de morsecode. De kinderen kunnen ook hier de kneepjes van het vak leren.
Datum: 24/4/16 van 13 tot 18u
Locatie: Museum Hof van Busleyden (ingang via de Sint-Jansstraat) Mechelen.
Lezing rond Morse is gepland om 15u.

Sint Truiden
Datum:
24/04/16 van 10 tot 17u.
Locatie: Scoutslokaal St Truiden.