UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Een ARISS radiocontact met hindernissen


In het kader van het verblijf van Frank De Winne, ON1DWN, aan boord van het ISS had ook de Koninklijke School voor Onderofficieren te Saffraanberg (Sint-Truiden) een ARISS radiocontact gepland.
De datum van dit radiocontact hing af van de lancering van de space shuttle vlucht STS-127, een vlucht die om technische en meteorologische redenen verschillende keren uitgesteld werd.
Uiteindelijk werd het tijdstip van het radiocontact vastgelegd op vrijdag 16 juni om 19u09 Belgische zomertijd en werd in Campus Saffraanberg alles in gereedheid gebracht.
Eén minuut voor het International Space Station aan de horizon verschijnt, beginnen de radioamateurs zoals gepland het ISS aan te roepen.
“OR4ISS, this is ON4BAF. Do you copy ? Over” klinkt het minuten lang aan de micro. Er komt echter geen enkel antwoord vanuit de ruimte…
Enkele ogenblikken voor het radiocontact was Frank De Winne immers dringend weggeroepen om te helpen bij het aandokken van de Space Shuttle. De enige kans op een radiocontact van die avond zagen we letterlijk aan de horizon voorbij gaan.
Gelaten verlaten de leerlingen en de radioamateurs de radiokamer en in de kantine wordt er nog wat nagepraat tot plotseling een telefoontje ons meldt dat er een nieuw radiocontact werd gepland bij de volgende doortocht van het ISS om 20u44. Studenten, publiek en de nog aanwezige persmensen worden op de hoogte gebracht van het goede nieuws en wachten opnieuw vol spanning de nieuwe doortocht af.
Heel veel stress, doch deze keer lukt het wel !
De operator van dienst was zelfs zo verrast dat hij even zijn tekst kwijt was…
Uiteindelijk verloopt alles volgens het boekje en beantwoordt Frank De Winne twintig vragen van de leerlingen. De radioamateurs kijken nu al met spanning uit naar de behouden terugreis en het bezoek van onze astronaut aan de Campus.
De bekroning van een ‘geslaagd’ radiocontact, wat er ook in de kranten heeft gestaan…