UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

DIRAGE - Paasmaandag 18 April 2022

UBA DST is verheugd om jullie terug te mogen uitnodigen voor onze Dirage Hambeurs.
Na 2 spijtige afgelaste edities hebben we er meer dan ooit zin in om jullie terug te verwelkomen!

We hebben wat gesleuteld aan het concept zodat iedereen zich comfortabel en veilig kan voelen, en bieden aan onze bezoekers naast het talrijke aanbod aan beursstanden dat jullie van ons gewend zijn ook meer ruimte, brede gangen en een 2 keer zo grote barruimte aan. Er is dus meer dan genoeg plaats om te shoppen naar de zaken op je HAM-boodschappenlijstje maar ook om gezellig bij te praten met al je HAM-vrienden die je de afgelopen 2 jaar gemist hebt.

Zelfs de voordracht op Dirage dit jaar is eentje die je MOET gezien en gehoord hebben!

DST lid ON3UC Tom zal een voordracht geven over de OPS-SAT Missie waar hij bij de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA 2 jaar aan heeft bijgedragen als lid van het Flight Control Team vanuit ESOC, het controlecentrum voor alle satellieten van ESA.
OPS-SAT (callsign DP0OPS) is een 3U CubeSat en is de eerste missie van ESA dat als doel heeft om experimenten van universiteiten, start-ups en bedrijven uit te voeren op een satelliet in LEO (Low-Earth Orbit) zonder dat zij zelf een satelliet moeten lanceren.

OPS-SAT heeft verschillende instrumenten aan boord om experimenten uit te voeren, waaronder ook een Software Defined Radio (SDR), met deze zijn ook
al talrijke experimenten uitgevoerd en deze zullen aan bod komen tijdens de voordracht.
Tom zal ook de wereldwijde 'zoektocht' naar het eerste UHF baken van OPS-SAT aanhalen nadat de satelliet werd afgestoten van de Sojoez Fregat upper stage boven de Indische Oceaan. Het verloop van de missie, alsook 'close encounters' zullen aan bod komen alsook de toekomst en de projecten die OPS-SAT teweeg heeft gebracht bij grote spelers in de ruimtevaart.
Tom was verantwoordelijk voor de Mission Operations en automatisatie van het grond en space-segment van de missie, en zowat alles wat daar rond hangt. Voor zijn vertrek bij ESA voerde Tom zijn eigen experiment uit op de satelliet waarbij GNU Radio gebruikt werd aan boord van de satelliet om signalen te verwerken van de SDR.
Tijdens de demo zullen ook een paar IQ-opnames worden getoond die door de satelliet vanop een hoogte van 515 km werden opgenomen in verschillende frequentiebanden.

We kijken er naar uit om je op Paasmaandag in Diest te begroeten!
Je vindt alle informatie op www.dirage.be.

73!
Het UBA-DST Dirage team