UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Dag van de Wetenschap 2015

Op zondag 22 november heeft de UBA op 5 plaatsen deelgenomen aan de Dag van de Wetenschap. Aan de hand van tentoonstellingen, demonstraties en workshops konden de bezoekers kennis maken met (radio-)techniek.
Hieronder enkele reacties en sfeerbeelden:

Boogaarden (audiovisueel museum Terr Kammen)
De talrijke bezoekers vernamen alles over radiogolven en de vele toepassingen.
Van vonkenzender tot DAB+ radio, met het ganse geëxposeerde gamma er tussenin.
Een SDR ontvanger en ultra breed scherm was de aanzet naar de amateurradio met morse en gesproken woord, zowel in analoge als digitale uitzendingen. In het nabijgelegen Schoolhuys uitzendingen uit de pionierstijd van de radio.
Ook demonstratie van de zelf vervaardigde plasmaluidspreker en parametrische luidspreker.
Verbazing alom voor de gerichte werking van de parametrische luidspreker.
Leeftijdsgenoten vroegen aan de 14-jarige Lisa-Marie omstandig uitleg over haar zelf vervaardigde homopolaire motor.
Ze keken vol verwondering naar de uitleg van die 14-jarige over het elektromagnetisme en de lorentzkracht, Faraday en Maxwell.
Hasselt (Universiteit Hasselt)
Een zeer groot succes ondanks de paniekdreiging in het land. Aan de UHasselt werden maar liefts 100 thermometers in elkaar gezet.
In aantal is dit een stijging van 40% in vergelijking met de dobbelstenen van vorig jaar. Verschillende Limburgse secties werkten samen.
Er zijn zelfs 2 thermometers "opgeeist" door professoren van de UHasselt.

Reactie van een bezoeker:
Het project om een thermometer zelf te bouwen was voor mij en de twee kleinkinderen de aanzet geweest om naar Hasselt te komen, andere aspecten van Wetenschap ook wel, maar 'dat' projectje gaf de doorslag. Terug thuis was het ook het eerste waar ze ook mee zwaaiden bij hun ouders, fier voor 'hun' project.
Alhoewel,.. Het is uw project blijkbaar... ons respect en dank daarvoor!
Toen ik pas getrouwd was, was ik aangetrokken tot de radioamateurs. Nu er een eenvoudiger attest haalbaar is geeft me dat nieuwe perspectieven in mijn pensioen.
De morsecode hangt naast de rol wc-papier, om dagelijks te oefenen. Tegen de Kerstvakantie moet ik met Anthe en Joppe in code kunnen seinen!
Leuven (Universiteit Leuven)
De eerste deelname, maar meteen een groot succes. De workshops ("bouw een eenvoudig elektrisch motortje") waren meteen volzet en ook de demo's over het draadloos overbrengen van energie via HF ("hier brandt de lamp") en over CW ("praten met punten en strepen") konden op veel succes rekenen.
De belangstelling voor CW, vooral bij kinderen, is verbazend. Er waren twee "hands-on" demo's:
- "Samuel", een ludieke app om de eerste 8 letters te leren ontvangen
- Een de stand maar men met een mini-TX (oscillator met een korte antenne) kon seinen. Dit signaal enkele meters verder werd ontvangen en via PC gedecodeerd. Het resultaat werd op scherm weergegeven, zodat men kan zien wat men seint. Veel bezoekers vinden het leuk om hun eigen naam eens te seinen!

Reactie van een jonge bezoeker:
Het motortje is heel leuk!
Ook mijn klasgenoten vinden het te gek.
Bedankt voor deze leuke workshop.
Gent (Universiteit Gent)
Wie zondag het VTM journaal van 13u gezien heeft, heeft al een idee van het enthousiasme ter plaatse. Zeker dit jaar hebben we weer de show gestolen. We hebben een tweehonderdtal kinderen gelukkig gemaakt, en ook de mama's de papa's, opa's en oma's. Het was drummen rondom ons van 10u s'morgens tot 17u s'avonds.
Er was ook ministrieel bezoek.
Paul, ONL12121, heeft een filmpje op YouTube geplaatst. Meer moet dat niet zijn.
De presentatie voor "simpel gezegd", waar in simpele mensentaal uitleg werd hoe wij de andere kant van de wereld bereiken werd door de toeschouwers goed onthaald.

Reactie van een bezoeker:
Wij zijn naar het Wetenschapsfestival "Waar of niet waar" in het mooie Pand te Gent gegaan, waar mijn zoontje apetrots is geworden op zijn zelfgemaakte morse-seiner en zijn zelf gesoldeerde seinzoeker :-)