UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Borne de Ways - 2018

Elk jaar rond 19 augustus heeft aan de gedenkzuil in Sart-Dames-Avelines een plechtigheid plaats om het drama van de Borne de Ways te herdenken.
Op die plaats werden op 19 augustus 1944 twee verzetsstrijders van het Geheim Leger, Raymond Herbinia en Edouard Guirsch beiden van Grez-Doiceau, door collaborateurs en Duitse soldaten gevangen genomen, gemarteld en vermoord.
Deze dappere weerstanders lieten het leven aan de gemeentegrenzen van Sart-Dames-Avelines en Baisy-Thy.
In het gehucht Borne de Ways was een jachthuis het toevluchtsoord voor het Geheim Leger.
Nu rest er enkel nog de gedenkzuil.
Inwoners van Sart-Dames-Avelines waren getuige van dit bloedbad.
Jongeren bewust maken en de gedachtenis in ere houden van personen uit hun gemeente die voor hun toekomst streden en daarbij het leven lieten, daarvoor ijvert Daniel Prail voorzitter van de Vriendenkring van de Paracommando’s in Waver die ook voorzitter is van de Nationale Strijdersbond van Grez-Doiceau.
Toerisme Villers-la-Ville werkt hiervoor samen met de Vriendenkring van de paracommando’s van Waver.
De laatste woorden van Raymond Herbinia weerklonken als volgt : sterven als je 20 jaar bent is verschrikkelijk, maar het is sterven voor de goede zaak.
Jules Thibaut ON5HQ zal op zaterdag 18 augustus in het toerismekantoor van Villers-la-Ville radioposten exposeren die gebruikt werden door de weerstand.
In het gehucht Borne de Ways zullen Geoffroy ON6GMT en Gaël ONL-12144 actief zijn aan het gedenkteken op de 80, 40 en 20 meterbanden, alles hangt af van de propagatie.
Na elk radiocontact wordt een speciale QSL-kaart toegezonden

Kijk ook op de website ...