UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

ARISSat-1 gelanceerd

Op woensdag 3 augustus werd tijdens een ruimtewandeling de satelliet ARISSat-1 gelanceerd door de kosmonauten Sergei Volkov (RU3DIS) and Alexander Samokutyaev. ARISSat-1 heeft op de eerste plaats een educatief doel.
Op 145,950MHz wordt in FM afwisselend een identificatie, SSTV beelden en groeten van 24 scholen, in 15 verschillende talen, uitgezonden. Hierbij zijn ook groeten van 2 Belgische scholen, uit Den Haan en Heverlee.
Op 145,920MHz worden BPSK-1000 telemetrie data uitgezonden. Deze data bevat informatie over de toestand van de satelliet. De software voor het decoderen van de telemetrie kan je downloaden op http://www.arissattlm.org/. Je kan de telemetrie data ook live volgen op http://www.arissattlm.org/mobile.
Op 145,919MHz of 145.939MHz kan je CW ontvangen met o.a. de roepnaam RS01S van deze satelliet.
ARISSat-1 kadert in het "STEM education" programma (Science, Technology, Engineering and Mathematics) voor scholen.
Filmfragmenten over de lancering van ARISSat-1 en de educatieve achtergrond ervan vind je op http://spaceports.blogspot.com/2011/08/arissat-1-deployed-with-antenna.html.
Voor algemene informatie over ARISSat-1 kan je terecht op http://www.arissat1.org/v3/ en http://www.arissat1.com/.
De SSTV beelden geven het zicht vanuit ARISSat-1 weer. Wie beelden opneemt kan ze online laten plaatsen via http://www.amsat.org/amsat/ariss/SSTV/submit.php. Op http://www.amsat.org/amsat/ariss/SSTV/ kan je deze doorgestuurde SSTV beelden bekijken.
Elke groet (uitgezonden op 145,950MHz FM) bevat ook een "geheim woord". Leerlingen of scholen die een of meer van deze "geheime woorden" ontvangen hebben kunnen een certificaat (PDF) aanvragen op secretword [at] arissat1 [dot] org. Vermeld je naam, datum en tijd van ontvangst en natuurlijk ook het geheime woord.
Ook voor de ontvangst van SSTV beelden en telemetrie data kunnen leerlingen of scholen een certificaat aanvragen. Dit kan op sstvreport [at] arissat1 [dot] org (voor SSTV) of tlmreport [at] arissat1 [dot] org (voor telemetrie). Vermeld je naam, datum en tijdstip van ontvangst en voeg het ontvangen beeld of de ontvangen telemetrie bij je mail.
De technische opzet om ARISsat-1 te kunnen ontvangen is minimaal. Een 2m rondstraler (als het kan met vrij zicht naar de horizon van oost over zuid naar west) en een eenvoudige 2m FM ontvanger volstaan. Houd wel rekening met de dopplershift die tot 3,5kHz kan bedragen. Bij het opkomen van de satelliet, vooral bij hoge doorgangen, begin je best op 145,955MHz om later te zakken naar 145,950 en uiteindelijk 145,945MHz.
ARISSat-1 bevat ook een 70cm/2m lineaire transponder, maar bij de lancering meldden de kosmonauten dat de 70cm antenne ontbrak waardoor de transponder niet gebruikt kon worden. Toch meldt KO4MA dat hij met succes over de transponder gewerkt heeft met slechts 1 W uplink!
ARISSat-1 bevindt zich op dit ogenblik nog in de buurt van het ISS en komt iets vroeger op. Op http://www.n2yo.com/passes/ kan je zien wanneer de satelliet hoorbaar is.