UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

ARISSAT-1 actief op maandag 11 april

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de eerste bemande ruimtevlucht door Yuri Gagarin (UA1LO) wordt ARISSAT-1, die zich op dit ogenblik nog aan boord van het ISS bevindt, op maandag 11 april geactiveerd. De satelliet wordt aangesloten op een van de externe antennes van het ISS.
De uitzendingen beginnen op 11 april om 14u30 UTC en eindigen op 13 april om 10u30 UTC.

Om de batterij van de satelliet te sparen zal ARISSAT-1 gedurende 40 tot 60 seconden uitzenden en daarna een pauze van 2 minuten inlassen.
Volgende uitzendingen zijn voorzien:
- FM uitzendingen op 145,950MHz, deze zullen afwisselen tussen een identificatie in spraak, telemetrie data, SSTV beelden en groeten in 15 verschillende talen. De groeten zijn afkomstig van scholen, waaronder twee Belgische. Tijdens een van de uitzendingen zal een opgenomen gesprek tussen Gagarin en "ground control" te horen zijn.
- CW baken op 145,919MHz.
- BPSK-1000 telemetry op 145,920 MHz SSB gebruik makend van het nieuwe 1kBPSK protocol ontwikkeld door Phil Karn, KA9Q.

AMSAT geeft een certificaat uit voor luisteraars die de ARISSAT-1 uitzendingen ontvangen hebben. Rapporten per e-mail aan Gagarin [at] arissat1 [dot] org of yuri [at] arrisat1 [dot] org. Het ontvangstrapport moet je naam, call, beschrijving van wat je gehoord hebt en UTC bevatten.
Voor het bepalen van de ISS passages kan je het "AMSAT-NA online pass prediction tool" gebruiken.
Technische details vind je op de ARRL website.