UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

ARISSat-1

Op 3 februari 2003 lanceerde de Russische kosmonaut Tokarev, met de hand, vanuit het International Ruimtestation, de zogenaamde SuitSat-1/Radioskaf, een weg te werpen Russisch Orlan ruimtepak, omgebouwd tot een amateur satelliet.
Dit werkte in op de verbeelding van het wereldpubliek, vooral van de jeugd. Er werd dan ook snel beslist een tweede SuitSat te bouwen want nog enkele Russische ruimtepakken moesten worden afgedankt. Spijtig genoeg moesten twee Orlan pakken, bij gebrek aan plaats aan boord, weggeworpen worden alvorens de nieuwe radio uitrusting klaar was. Maar het project ging verder, omgewerkt tot een amateur satelliet in meer klassieke vorm, die met de hand vanaf het ruimtestation de ruimte in moet. Er werd een nieuwe naam voor gekozen: ARISSat-1 / Radioskaf B.
De Russen beschrijven het tuig als Earth Artificial Satellite (EAS) Kedr, ter ere van Yuri Gagarin die gedurende zijn historische vlucht de roepnaam Kedr gebruikte. Zie de aankondiging op de website van het Russisch ruimteagentschap.


ARISSat-1

ARISSat-1 werd gebouwd door AMSAT NA en zal door twee Russische kosmonauten vanaf het ISS eind februari 2011 gelanceerd worden.
De satelliet bevat:
  • een lineaire transponder, mode V/U (70 cm Up, 2m Down), die met een QRP zender en omni antennas gewerkt kan worden,
  • een digitaal baken dat in experimenteel BPSK-1000 formaat telemetrie uitzendt,
  • een CW baken,
  • FM Voice Telemetry en SSTV in Robot-36 formaat,
  • 24 in FM uitgezonden groeten, meestal van kinderen, in 15 verschillende talen, (Engels, Russisch, Frans, Italiaans, Nederlands, Duits, Zweeds, Spaans, Portugees, Japans, Chinees, Catalaans, Bengali, Hebreews, Nepalees). Sommige groeten bevatten een “geheim” woord.
De satelliet heeft eveneens een wetenschappelijk experiment aan boord, van de Russische universiteit van Kursk, waarmee de atmosferische druk op zeer grote hoogte wordt gemeten.
Indien deze missie slaagt wordt het een interessant amateur experiment. Het kan ook, als het behoorlijk door de radio amateurgemeenschap gebruikt wordt, een machtig middel worden om amateur radio in scholen te promoten.

Gaston Bertels – ON4WF
Voorzitter ARISS


Foto: Brennan Price, N4QX, ARRL.