UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

ARISS radiocontact met de Middenschool De Regenboog (Bree)

Op vrijdag 16 maart om 11u10 lokale tijd stellen 15 leerlingen van de middenschool De Regenboog in Bree gedurende 10 minuten vragen aan de Nederlandse astronaut André Kuipers. Het is een rechtstreeks radiocontact met het ISS. Leden van de sectie NOL hebben het tijdelijk radiostation geïnstalleerd op de schoolcampus.

De antwoorden, die André geeft vanuit het ISS kunnen in België rechtstreeks gevolgd worden op de downlinkfrequentie 145,800 MHz. De vragen zijn niet rechtstreeks hoorbaar, maar het hele contact tussen de school in Bree en het ISS kan gevolgd worden via de ATV-repeater ON0ATV en via live streaming.


Iets na 11u05 lokale tijd zal ON5LL, het clubstation van de sectie N.O.L., het ISS oproepen, waar André Kuipers de call OR4ISS zal gebruiken. Operator van dienst in de school is Eline, ON3EZ. Zij is 13 jaar oud en daarmee momenteel de jongste vrouwelijke radioamateur in België.


Om praktische redenen zijn de zend- en ontvangstfrequenties verschillend. Op 145,800 MHz hoor je dus enkel de antwoorden van André Kuipers. Zoals reeds vermeld kun je de vragen beluisteren via live streaming. De url is http://www.hamtv.be/channel.php?channel=on0atv.


Info: Johny, ON4VJ, DM-Limburg